5 C
София
сряда, 21 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

ДБ пред разпад, „Зелено движение“ се цепи от коалицията

„Демократична България“ е пред разпад като коалиция, научи „Филтър“ от активни членове на „Зелено движение“, която е най-малката партия в ДБ след „Да, България“ на Христо Иванов и ДСБ на Атанас Атанасов.

„Зелено движение“ има ново ръководство. Това са бившият зам.-министър на околната среда и водите Тома Белев и депутатката Даниела Божинова. И двамата са близки на бившия министър и шеф на „Зелено движение“ Борислав Сандов, който сега е секретар на организацията.

Новото ръководство и управителните органи са негативно настроени към правителството и политиката на голямата коалиция ПП-ДБ. В последните месеци никой не търсел мнението им за важни решения в държавата, както и за ключови законопроекти.

Чашата на търпението им преляла миналата седмица, когато станало ясно, че няма да имат човек на избираемо място в листата за европейските избори, казва източникът на „Филтър“, който е в разширеното ръководство на „Зелено движение“.

За водач се спряга Никола Минчев, втора – съпругата на покойния Кристиан Таков Габриела, трети и четвърти, но без окончателно решение са Деница Симеонова или Даниел Лорер от ПП, а пети е настоящият евродепутат Радан Кънев. Според социологическите проучвания за настроенията на избирателите ПП-ДБ може да вкара четирима или най-много петима от листата.

„Зелената кауза се защитава в Европа. Там са ключовите разговори. Недопустимо е да нямаме представител в Европейския парламент“, казват зелените представители в „Демократична България“.

Освен това бившите министър и зам.-министър на екологията от кабинета „Петков“ са в остър конфликт с настоящото ръководство и лично със сегашния одиозен министър Юлиян Попов. Той изгонил техни кадри, на които се разчитало да продължат политиката им по опазването на околната среда. Това са хора както от централната администрация в министерството, така и в дирекциите в страната. Не помогнали и разговорите с Кирил Петков и Христо Иванов, които имали други приоритети.
Гласуването на кандидатите за конституционни съдии в петък също показа дълбокия разрив между най-малката партия в коалицията ПП-ДБ и останалите формации.
Четиримата депутати на „Зелено движение“ се обявиха против кандидатурата на Десислава Атанасова в разрез с общото решение на ПП и ДБ да я подкрепят. Оказа се, че не е било съгласувано с тях. Неглижирането на най-малкия партньор се видя и в листата за общински съветници в столицата, където само един представител на зелените бе на избираемо място.

Симеон АСПАРУХОВ

Последни новини

- Реклама -