- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Делото срещу българските шпиони в Лондон стартира по същество

В  Лондон започва същинския процес срещу Орлин Русев, Бисер Джамбазов, Катрин Иванова, Иван Стоянов и Ваня Габерова по обвинения в заговор „за събиране на информация, предназначена да бъде пряко или косвено полезна на врага с цел, накърняваща безопасността и интересите на държавата“.

Те са извършвали тази дейност между 30 август 2020 г. и 8 февруари 2023 г.

Не се очаква обвинените българи да присъстват на живо в залата. Те ще присъстват онлайн от затворите, в които са пръснати.

Делото ще започне в 13:30 часа българско време и ще разгледа по същество обвиненията срещу българите.

На миналото заседание адвокатът на Орлин Русев поиска обвинителния акт да бъде засекретен за журналисти, за да не се създава нагласа в обществото срещу клиента му. Нещо, което съдията не уважи. Затова днес се очакват да станат известни още факти и детайли около обвинението.

Заподозрените са обвинени, че са част от организирана мрежа, която е извършвала наблюдения от името на Русия срещу конкретни цели.

По време на изслушването беше казано, че „клетката на Русев“, както я наричат на Острова, използвана за шпионски дейности, е работила под влиянието и под контрола на човек известен като Ян Марсалек. Той е обвинен за една от най-мащабните финансови измами в Германия и бяга в Русия където се предполага, че живее под закрилата а на руските тайни служби.

Ако българите бъдат признати за виновни по тези обвинения, ги очаква наказание затвор до 14 години.

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -