- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Делян Добрев отвръща на Петков: Хранилката на „Лукойл“ се оказва голяма

Хранилката на „Лукойл“ се оказва много голяма, на нея има председатели на парламентарни групи, членове на кабинета и министри. Това заяви депутатът от ГЕРБ Делян Добрев в отговор на пресконференцията на ПП-ДБ.

По-рано днес Кирил Петков и Атанас Атанасов дадоха брифинг, на който заявиха, че новите промени в закона за енергетиката, които трябва да задължат „Лукойл” да плати 500 млн. укрити данъци и над 1 млрд. такси, били писани на коляно. ПП се обяви против извънредното заседание на парламента в петък за отхвърляне на ветото на президента, защото щяло да се превърне в предизборно.

На брифинга депутатът от ПГ на ПП-ДБ Атанас Атанасов заяви, че това може да стане първия ден след втория тур на местните избори. Според него извънредно заседание в последния ден преди деня за размисъл, непосредствено преди хората да отидат до урните, ще се използва предизборно.

„В получените текстове видяхме, че явно са писани на коляно. Не може само защото имаме избори след няколко дни да се опитваме да пишем на коляно такива текстове. В тях дори няма нищо за 73 стотинки“, заяви Петков.

„Борисов казваше неведнъж, че когато моето правителство падне, бензинът ще падне с левче. Малко сме се наслушали на такива популистки изказвания. Ние трябва да съберем данъците от „Лукойл“ и да върнем парите обратно при хората, но да се работи с експертите, с министерството на енергетиката, очакваме становище и тях, а не да се пишат на коляно“, призова още съпредседателят на ПП.

„От 31 октомври правителството трябва да започне да събира пари от „Лукойл“ – близо 3 млн. на ден, и да ги разпределя на хората по програма. Това са въпросните 73 стотинки. Ето тези текстове не искат колегите управляващи да приемат, защото нарушават финансовия интерес на „Лукойл“, заяви Добрев.

Той прочете текст от закона, приет януари месец, с който „Лукойл“ трябва да внася 70% от свръхпечалбите и да се връщат като компенсации на хората.

„Законът е приет януари, а вече 10 месеца, два поредни кабинета, пет месеца служебен кабинет, пет месеца кабинет на „Промяната“ не изпълняват закона“, заяви още той.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -