27.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Делян Пеевски защити българските духовници: Категорично отхвърлям налагането на „санкции“

Председателят ДПС Делян Пеевски защити българските духовници, след решението на Руската православна църква да наложи „наказания“. Пеевски изпрати до медиите официална позиция:

„Решението на руския Свети Синод да обвини Пловдивския митрополит Николай, Старозагорския митрополит Киприан, Доростолския митрополит Иаков, Величкия епископ Сионий и Смолянския епископ Висарион, който е втори викарий на Пловдивския митрополит затова, че са нанесли щети на взаимоотношенията между Руската и Българската православна църкви е несъстоятелно.

Нещо повече, това е продължение на опитите на намеса от страна на чужда държава в духовните дела на България, след като руската посланичка заключи български православен храм“, посочва Пеевски.

Според председателят на ДПС православната църква в Русия е политизирана и подкрепя агресията срещу Украйна. Той определя намесата в делата на българската църква е част от хибридната война, водена срещу „европейската цивилизация“.

„Силната политизация на православието в Русия и срастването на политическа и духовна власт в един авторитарен режим са провокация срещу демокрацията. Руската православна църква официално подкрепя военната агресия на Русия срещу православна Украйна.

А намесата на Руската православна църква в духовните дела на автокефалната Българска православна църква е тревожен знак за разгръщане на хибридната война, която води Русия срещу европейските ценности и цивилизация. Вярата е свобода и ние неотклонно ще подкрепяме тази ценност“, категоричен е той.

Светият Синод на Руската православна църква реши, че не може да има съслужение с петимата висши български духовници. Причината е, че въпросните йерарси са „встъпили в църковно общение с разколници“, защото на 19 май са участвали в Истанбул в литургия с „представители на една от украинските разколнически групи“.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини