- Реклама -

- Реклама -

18.6 C
София
четвъртък, 28 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Демократична България пробутва Живко Коцев за главен секретар на МВР

МВР се тресе от интриги заради предложения от правителството за нов главен секретар Живко Коцев. Главният секретар Петър Тодоров е в оставка и се чака указът на президента Румен Радев, а Коцев временно изпълнява функциите на заместник главен секретар, защото титулярят Станимир Станев е в продължителен болничен.

Тодоров и Станев са сочени за приближени на Радев, който управлява в последните години със служебни правителства. Живко Коцев е семеен приятел на съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов.

Новото политическо назначение разбуни полицията в цялата страна заради предстоящите местни избори. Точно заради тях редовната власт пожела оставката на Петър Тодоров. Официалното обяснение е заради липса на доверие и слаби резултати. Професионалист номер 1 в системата е най-ключовата фигура в МВР, която е запозната с всички процеси в министерството и цялата информация.

Тодоров вече разкри, че новият министър Калин Стоянов му поискал оставката след посещението на Кирил Петков в кабинета му. Стоянов е консенсусна фигура в МВР, съгласувана с ГЕРБ и ПП. Точно затова от ДБ са пожелали техен човек като Живко Коцев да стане главен секретар, научи „Филтър“ от източници в силовото ведомство.
Кариерата на Коцев в последните 8 години показва, че се издига в йерархията, когато партията на Атанас Атанасов е на власт. До 2013 година столичанинът Коцев се издига бавно в кариерата и стига до директор на ОД МВР във Велико Търново. След това е понижен до разузнавач в Криминална полиция в София. Звездата му изгрява отново през 2015 година, когато управлява правителството на ГЕРБ и Реформаторския блок, част от който е ДСБ. Тогава Атанас Атанасов е депутат, но има силно влияние върху изпълнителната власт. Случайно или не, разузнавачът Коцев изненадващо е назначен от Румяна Бъчварова, тогава министър, за зам.-директор на СДВР. В този период Живко Коцев си присажда коса, показа проверка на „Филтър“. Дълги години нисичкият офицер е плешив, докато един ден на колегите му прави впечатление, че окосмяването по темето му се сгъстява. Оказва се, че ходи на специални процедури. Днес, като кандидат за главен секретар, прическата на Коцев е като на модел от мъжките списания.

Следващият скок в кариерата на Живко Коцев е през март 2022 година. Тогава управлява четворната коалиция на кабинета „Петков“, от който важна част са „Демократична България“. В този период министър е Бойко Рашков, който е в отлични отношения с партньорите си. На 11 март 2022 година Живко Коцев става директор на Областната дирекция на МВР в София. Пред състава на дирекцията го представя лично Петър Тодоров, който и тогава беше главен секретар. Днес двамата са в конфликт, а Тодоров обвини министър Калин Стоянов, че го е изолирал за сметка на временния му заместник Коцев.

Живко Коцев за пореден път скочи в кариерата с назначението си за зам. главен секретар на 11 юли тази година при сформиране на настоящото редовно правителство. Още тогава амбициозният служител на МВР е показал, че ще расте още в кариерата, издават полицаи, които са работили с него. Според тях налагането му отново е заради близките му отношения с Атанас Атанасов, който е съпредседател на парламентарната група на ПП-ДБ.

Александър МЕТОДИЕВ

- Реклама -

Последни новини