25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

„Демократична България“ се цепи от „Промяната“


Разводът между коалиционните партньори „Продължаваме промяната“ и „Демократична България“ вече е в ход. Лидерите на формациите Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев са в студен мир, а комуникация между тях почти не съществувала.

Градската десница била силно раздразнена от последните скандали с подправени документи на сдружение „Да запазим Корал“, разкриването на корупционни скандали, функциониращи с подкрепата на митницата, катастрофата с автомобила на Кирил Петков, която бе документирана в детайли от пиара на партията Найо Тицин. Хората на Христо Иванов и самият лидер отдавна търсели повод за окончателен развод с доскорошните си партньори. На закрити сбирки на партията било взето решение разколът да стане факт, ако на предстоящите избори коалицията им постигне 17 процента. Резултатът обаче може да бъде още по-лош, което ще провокира разгорещени дебати в ДБ кой е виновен и каква отговорност може да понесе. Не е изключено тогава да се чуят и гласове за избиране на нови лидери, но разводът с „Промяната“ изглежда неизбежен.

В същото време симпатизанти на ГЕРБ се надяват Васил Терзиев да изкара мандата си като кмет на София. Спорните решения, и най-вече идеята за велоалеи по „Витоша“, „Патриарх Евтимий“ и „Фритьоф Нансен“, породиха масово недоволство у столичани и най-вече у градската десница, която е най-естественият електорат на ПП-ДБ. Членовете на ГЕРБ са убедени, че ако Терзиев продължава да управлява, естествено ще стопи подкрепата за „Промяната“, която го издигна за градоначалник, и либералната коалиция ще загуби огромна част от подкрепата си в столицата.

Кампанията на ПП-ДБ бе ударена от катастрофата с автомобила на Кирил Петков, но не само затова някои социолози прогнозират, че двете формации не е изключено да останат четвърти на предстоящите избори. А това най-вероятно ще бъде краят на този политически съюз.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини