- Реклама -

- Реклама -

10.8 C
София
петък, 1 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Денков брани Тагарев: Той си върши чудесно работата


„Министър Тагарев в момента си върши чудесно работата като военен министър“. Това заяви премиерът Николай Денков в Гранада, където участва в двудневната среща на лидерите на страните от ЕС.

„Да, понякога Тагарев е малко по-остър в изказа, но това не е основание за оставки“, коментира премиерът пред БТА по повод изказванията за оставка на министъра. Често ми се налага напоследък да кажа, че се намираме в предизборна ситуация, много неща се казват. Това, което трябва да се гледа, е какви са конкретните взети решения, добави Денков.

Премиерът съобщи, че е разговарял с френския президент Еманюел Макрон по повод интересите, свързани с ядрената енергетика. „Знае се, че за шести реактор очакваме гориво, произведено от френска компания, поясни Денков. Очакваме Франция, с нейната много висока експертиза, да се включи в подготовката за седми и осми реактор в Козлодуй, допълни той.

По думите на премиера на срещата участниците в Европейския съвет са обсъдили отново въпроса с миграцията и охраната на европейските граници. Той посочи, че има единодушие за важността на охраната на външните граници и за нуждата да се работи с държавите, откъдето идват мигрантите. Примерът с Турция в момента е положителен – това, че имаме сътрудничество, помага значително по отношение на границата с България и Гърция, поясни той. Контрастът с африканските държави е много голям в това отношение, отбеляза Денков.

По неговите думи разговорите са засегнали защитата на границите от незаконни мигранти и възможностите за подпомагането на законната миграция. „Някои държави в Европа като Германия имат голяма нужда от специалисти и очакват миграция“, отбеляза премиерът. Около половината от мигрантите тази година идват като легални мигранти, проблемът е с останалите. Трябва да разграничим легалната от нелегалната миграция, желаните от тези, които търсят социални помощи и не искат да се интегрират в Европа, допълни той.

„Вместо да гледаме как да преразпределяме проблема, трябва да решим проблема по същество“, заяви Денков. Той отбеляза, че новите правила за миграцията ще трябва да се приемат с единодушие в ЕС.

По думите на премиера не се очаква пробив непосредствено след предстоящата му среща с канцлера на Австрия по въпроса за приемането на България в Шенген. Тази среща е част от съвсем системните ни усилия да убедим, доколкото е възможно от наша страна, както политиците в Австрия, не само канцлера, който видяхте, че се разболя и не дойде тук, но и другите политици, от които зависи това решение, посочи Денков. Той уточни, че ще има срещи във Виена с групите в австрийския парламент.

Премиерът съобщи, че е говорил за българските аргументи за присъединяване към Шенген с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с нидерландския премиер Марк Рюте и с френския президент Еманюел Макрон. Всички казват “да, имате вашите аргументи и трябва да ги използвате”, заяви Денков.

По повод разширяването на ЕС и свързаните с това спорове той посочи, че нашата държава в момента има резерви само спрямо Северна Македония заради очакванията да се изпълнят ангажиментите, приети миналата година. „По отношение на другите държави имаме по-скоро позитивно мнение, тъй като е ясно, че тези държави имат бъдеще в ЕС и, ако то не бъде ясно показано как да се реализира, те могат да потърсят друг път на развитие“, каза Денков. Никой няма полза от това, допълни той.

 

 

 

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -