- Реклама -

- Реклама -

-0.9 C
София
събота, 9 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Денков и протестиращите зърнари си стиснаха ръцете (ВИДЕО)

В Министерския съвет беше подписан меморандума между правителството и земеделските производители. Една от точките в него е продължаване на забраната за внос на слънчоглед от Украйна до изчерпване на количествата произведена у нас продукция през стопанската 2022-2023 г.

„Имаме подписано споразумение, то влиза в действие от днес. При едни конструктивни преговори, които проведохме вчера и днес, няма победени и отстъпили. Всички печелят“, обяви премиерът Николай Денков.

Премиерът се извини на работещите в аграрния сектор за това, че ги нарече „терористи“.

„Използвам случая да се извиня на всички хора, които работят в аграрния сектор. Без да искам ги обидих, използвайки думата терористи, а тя не беше насочена към тях. Тя беше насочена към хората, които отказаха да дойдат към отправената от мен покана“, каза Денков.

Последваха аплодисменти от присъстващите на брифинга.

„Всичко, което включихме в меморандума освен че съответства на исканията на производителите, съответства на 100% с приоритетите и основните задачи на нашето правителство. Има ускоряване, подреждане и по-добра организация на работата“, отбележи Денков.

„По отношение на действията с Украйна, всичко, което подписахме съответства на споразумението между Украйна и ЕС. Там има режим, който регламентира износа към държавите членки и ние работим в съответствие с него“, допълни премиерът.

„Искам да благодаря от името на Инициативни комитет. Има постигнат резултат. Няма как всяко нещо да бъде изцяло постигнато, но важно е да се стигне до консенсус, който да удовлетворява всички. Надявам се, всички мерки, които бяха взети днес да постигнат ефект в дългосрочен план“, обяви Илия Проданов, Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите и един от организаторите на протестите на земеделците.

„Държавата в лицето на Министерството на земеделието и храните започва да изготвя комплекс от мерки – един вид политики, които да бъдат в дългосрочен аспект и аз се надявам, че прилагането на такива ще доведе наистина до малко по-добро бъдеще за нашите земеделски производители“, смята Симеон Караколев – председател на националната овцевъдна и козевъдна организация

„Ще продължим да работим заедно, за да създадем тази среда да има повече възможности, да има повече български продукти, защото всички работим за най-важните хора в нашата страна – това са потребителите, българските граждани“, каза министърът на земеделието Кирил Вътев.

По-рано стана ясно, че протестът на земеделските производители се прекратява. Следобед тракторите и протестиращите фермери започнаха да се разотиват от паркинга на Долни Богров край София.

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -