- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Денков: Няма повишен риск от терористични атаки в България

Във връзка стартиралите бойни действия между Хамас и Израел са проведени две заседания на Националния контратерористичен център. На базата на тези две заседания е изготвен доклад и е изпратен на министъра на вътрешните работи, който координира антитерористичните действия. Това каза на брифинг в Министерски съвет премиерът Николай Денков.

В доклада се констатира, че по отношение на общите заплахи няма повишен риск и нивото остава ниско – трето ниво, което означава, че трябва да се внимава, заяви Денков.

Повишено е нивото на внимание към обекти като синагоги, гари и летища, поясни премиерът.

Националният контратерористичен център е създаден по Закона за противодействие на тероризма. Негов координатор е Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС). Той извършва анализи и оценка на терористичната заплаха за конкретни обекти и лица на национално, областно и общинско равнище, и предлага на министъра на вътрешните работи определянето на нивото на заплахата и въвеждане на степен на готовност. Дейностите на Центъра се осъществяват от служители на ДАНС, МВР, Държавната агенция „Разузнаване“, службите „Военно разузнаване“ и „Военна полиция“ към Министерството на отбраната.

Кабинетът подготви вчера през деня евакуацията на българите, пожелали да напуснат Израел след терористичните атаки на „Хамас”. Правителственият самолет кацна днес на Летище София.

Движението „Хамас“ предприе в събота атака срещу Израел, боевете продължават и днес. В. „Джерузалем пост“ междувременно съобщи, че броят на убитите при атаката хора в Израел е надхвърлил 300, повече от 1500 души са били ранени.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -