9.9 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Денков: Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители


„Ще подпомогнем само губещите зърнопроизводители“, заяви премиерът акад. Николай Денков след срещата си със земеделците.

По думите му са провели конструктивни разговори. „Направихме предложения за подпомагане на земеделците на базата на гарантиран бюджет, който се основава на преструктуриране на разходи, в рамките на наличните средства. Разделени са отраслите – зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата са предложени различни подходи“, допълни той.

„По отношение на зърнопроизводителите ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г. Това ще стане чрез подаване на декларации в НАП до края на февруари. Предложена е схема за подпомагане на губещите. По отношение на другия сектор чрез преструктуриране на разходи са осигурени 150 млн. лева, които ще бъдат разпределени по формули, които са разумни. Срокът на тези средства е до 30 юни. Отделно стана дума за това, че има налични пари в ДФ „Земеделие“, с които да се вземат заеми, където спешно са необходими оборотни средства“, каза още Денков.

От своя страна земеделците заявиха, че тази вечер предложенията ще бъдат обсъдени и утре ще предоставят отговор дали приемат условията.

Последни новини

- Реклама -