16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

Денков в парламента след оставката: Изпълняваме всички точки от договореното

Премиерът Николай Денков, който депозира оставката си в деловодството на парламента – ден по-рано от очакваното, направи отчет пред народните представители тази сутрин. В пленарната зала се яви само той, без останалите министри. Денков взе думата пръв, а след това си тръгна, което провокира възмущението на опозицията.

„Тъй като това е оставка, която подавам лично, предпочитам аз да я представя. Това е изпълнение на поет ангажимент от съвместната декларация на ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС, с която правителството заработи преди 9 месеца“, заяви Денков. Той отново припомни записаното в документа, което гласи, че в края на договорения период единият премиер подава оставка и отстъпва мястото си на следващия.

„Въпреки че диалогът между партиите зад това правителството, неведнъж беше взривяван и блокиран, до този момент изпълняваме всички точки от договореното“, подчерта той. И напомни, че остава за изпълнение само шестата точка в декларацията – за изработване на механизъм за съгласуване. Николай Денков посочи, че на масата за преговори са сложили реформи, а не имена и изтъкна приоритетите, като на първо място довършването на съдебната реформа.

В своеобразния отчет Денков заяви, че през това време продължава растежът на икономиката, инфлацията е на най-ниското си ниво, втори сме по ръст на заплатите в ЕС, а доходите нарастват над два пъти и половина над инфлацията. „Прогнозите за фалит не се сбъднаха и няма да се сбъднат“, обобщи премиерът.

Денков изтъкна още, че от 31 март ще пътуваме свободно през Шенгенското пространство по въздух и вода. В сферата на външната политика изведе като акцент помощта за Украйна и фокусът върху модернизирането на отбраната ни. В отчета му влязоха още хеликоптерът-линейка и електронните бележки за отсъствията на учениците. Общо 30 км магистрални пътища са открити само за 9 месеца, направихме първата копка на автомагистрала Русе – Велико Търново. Започна работата по Седми и Осми блок на АЕЦ „Козлодуй“, изреди още Денков.

„Продължихме борбата с корупцията, спряхме стотици милиони през обществени поръчки, върнахме си лабораторния контрол на „Капитан Андреево“, внесохме 76 закона.

„Въпреки средата на дезинформация, саботажи, атаки и провокации, сме готови да продължим напред по изпълнението на заложените приоритети и управленската програма с министър-председател Мария Габриел“, заяви още Денков. „Правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения, докато бъде избрано следващото“, успокои той.

Вижте какво поиска ГЕРБ от ПП/ДБ преди ротацията

Веднага след изказването си Николай Денков напусна пленарната зала.

Дебатите откриха от „Възраждане“. Пръв думата взе Цончо Ганев и обяви ПП-ДБ за „най-големите корупционери“. Той направи критичен анализ на изминалите 9 месеца и обобщи, че управляващите са подарили за 2 милиарда лева два реактора на Украйна и изпразни складовете си от военна техника. „Към днешна дата България върви да бъде превърната в ядрено бунище“, обобщи той, като посочи, че ядреното отработено гориво ще остане у нас. „Българският народ продължава да обеднява. Здравеопазването – тотално съсипано. Не се вдигнаха никакви заплати. Твърда лъжа! Политическите убийства станаха ежедневие в България – изчезват хора, които са политическите спонсори на ПП-ДБ“, каза депутатът от „Възраждане“. „Корупцията в съдебната система е с политически чадър“, упрекна още представителят на опозицията. „Лъжи, измами и много НПО-та, които усвояват милиони. Имаме разруха при управлението на ПП-ДБ и ГЕРБ. Оставка, неможачи“, завърши Цончо Ганев. Той обвини, че за всичко това в държавата е виновен Бойко Борисов, който ги търпи, за да си запазва схемите. „Коалиция на мазното турско кафе“, обобщи съпартиецът му Ангел Георгиев.

От БСП се възмутиха, че премиерът е напуснал дебатите и поискаха да се върне в залата. „Такъв беглец трябва с решение да го задължим и да бъде доведен в пленарната зала, да чуе какво ще му кажем народните представители. Да, ще чуе истината. Да, ще чуе нелицеприятни неща. Да, ще чуе критика, но той е кандидат за вицепремиер“, каза Георги Свиленски. „Върнете беглеца премиер обратно в залата!“, обърна се той към председателя на НС Росен Желязков.

Тошко Йорданов влезе в темата за отсъствието на премиера. „Министър-председателят Денков се изпързаля като сапун от турска баня“, реагира председателят на ПГ на „Има такъв народ“.

„Това, което се случва днес, трябваше да се случи още преди 9 месеца, защото толкова гнусно и жалко правителство не сме имали“, заключи той. И също направи критичен преглед върху действията на кабинета през последните 9 месеца. „Любопитно ми е кой е националният родоотстъпник, който е предложил смяната на 3 март, каза Йорданов и заподозря Христо Иванов. Той обяви финансовия министър Асен Василев за най-вредното нещо за финансите, благодарение на когото държавният дълг в края на годината щял да стане 49 милиарда. Прехвърли се на темата за Шенген. По думите му кабинетът „Денков“ е дал „малоумното обещание някой да мине с паспорт през летището без да му го проверят“, а срещу това ни връщат самолети с мигранти срещу някакъв въздушно-капков Шенген, за да си запише коалицията на ревера резултат. „И за финал – изпраха Бойко Борисов, това е единственото, което направиха“, посочи Тошко Йорданов. „Тази оставка е закъсняла с 9 месеца и на ГЕРБ и ДПС виси отговорността дали това ще продължи, или ще има избори, за да може нещата да се пренаредят и ПП-ДБ да „отиде на бунището“, заяви Тошко Йорданов.

Лидерката на БСП Корнелия Нинова укори правителството за това, че хората обедняват, а управляващите се вълнуват само от механизми за овладяване на държавата. „За 10 г. с над 2% са се увеличили работещите бедни хора. По тези ключови въпроси нито дума. Каква реформа има в здравеопазването? Умират хората по улиците. Вижте, че се топим и изчезваме като народ, нито дума за демография. Всичко е делене на порции и постове. 9 месеца ви се наслушахме на караниците и скандалите кой къде е назначен“, обобщи Нинова. „Това е целта – НАП наш, КЗК – на другите, за да може институциите да са инструментариум за мачкане на опоненти и бизнеса“, добави тя. „Днешната оставка дано се превърне в повод за нови избори и 2 в 1“, призова Нинова, като предрече, че иначе ще имаме управление, което е същото, но умножено по три.

Денков: Оставката ми не е политическа игра, а спазване на дума

След оставката на кабинета се завърта рулетката на консултации при президента на всички парламентарно представени партии и връчване на мандат на най-голямата политическа сила в 49-ия парламент – ГЕРБ-СДС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ!

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img