- Реклама -

- Реклама -

1.6 C
София
неделя, 3 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията

Депутатите не приеха на първо четене промените в Конституцията, внесени от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС.

По време на дебатите в Народното събрание се чуха остри реплики и спорове. Предложенията са свързани основно със съдебната власт. Какви са позициите на партиите и какво предвиждат предложените изменения в основния закон?

След 8 часа дебат парламентът не прие на първо четене промените в Конституцията, тъй като не събра 3/4 от гласовете. Но изменението на основния закон е възможно по т.н. бавна писта, защото „за“ гласуваха повече от 2/3. Вносителите на промените поставиха акцент върху: независимостта на съда и ефективността и на прокуратурата. И припомниха, че доскоро страната ни беше обект на три инструмента за мониторинг – нещо безпрецедентно за Европейския съюз. А що се отнася до служебните правителства, то те не бива да позволяват президентски режим, казват управляващите.

Опозицията изтъкна, че има 50 отрицателни становища по промените от професионалните гилдии. Смятат, че част от текстовете са в компетенциите на Велико народно събрание и ще паднат в Конституционния съд. Противопоставиха се на възможността висши държавни длъжности да се заемат от хора с двойно гражданство.

„Гласували 218, „за“ – 161, против – 57, няма въздържали се. Не събира 3/4 – предложението не е прието. Но понеже събира повече от две трети, така че на първо гласуване може да бъде предложено не по-рано от два месеца считано от днес“, съобщи Росен Желязков – председател на Народното събрание

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -