21.7 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Депутатите си искат колите и заплатите и по време на предизборна кампания

Вече по всичко личи, че до дори и комисиите в Народното събрание да започнат да заседават, рулетката с мандатите вече предвещава, че животът на 50-ото НС е към края си. В петък правилникът най-накрая ще бъде гласуван и от пленарната зала, което ще позволи и формирането на постоянните комисии. В сряда депутатите имаха само една точка в дневния ред – изслушваха културния министър Найден Тодоров.

Без да е приет правилникът, не могат да се изберат комисии, а без те предварително да са гледали проектите, нито един закон не може да влезе за гласуване в пленарната зала. И така на практика работата на парламента бе блокирана. Вече четвърта седмица депутатите си пълнят времето с изслушвания на министри, понякога и по два пъти на ден на един и същ.

На сутрешния председателски съвет обаче шефовете на групите са се разбрали другата седмица вече да формират комисиите. Това трябвало да стане още миналата седмица, разкри Станислав Балабанов от ИТН.

Депутатите ще продължат да вземат заплати по време на предизборни кампании, когато парламентът не заседава. В сряда те отстъпиха от идеята да се откажат от надница и служебни коли, докато агитират за вота. Предложението бе на “Величие” и първоначално мина в комисията за правилника на Народното събрание при гласуването му преди две седмици.

Идеята е депутатите да не получават възнаграждения и да нямат право да ползват лимузините на парламента от датата на откриване на кампанията до деня на изборите.

В сряда обаче, когато членовете на комисията се събраха да довършат работата си по правилата, първи от “Възраждане” се притесниха, че това може да е противоконституционно, защото с последните промени в основния закон бе въведена непрекъсваемост на работата на парламента. Затова се реши текстът да се прегласува и съответно да се отхвърли. А преди гласуването в пленарната зала щели да го премислят пак. Депутатите се отказаха и от доброволни тестове за наркотици. Такива предложения бяха дали “Възраждане” и ИТН.

Хората на Костадин Костадинов лансираха теста за дрога още с влизането си в НС през 2021 г., като тогава това бе контрапредложение на искането в парламента да се влиза само със зелен сертификат за ваксина срещу ковид.

Този път “Възраждане” поиска в правилника да се запише, че депутатите ще си правят по два теста годишно, първия – при полагането на клетвата. Ще си ги плащат сами – даже по аптеките ги имало, но манипулациите ще се извършват от медицинския специалист в Народното събрание. А резултатите да се публикуват в профила на всеки на сайта на парламента.

ИТН пък искаше и алкохолни проби. Павела Митова обясни, че често се чували странни подвиквания от колеги, но не било ясно дали са в нетрезво състояние, или е “рождена неадекватност”.

 

Снимка: Румяна Тонeва

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини