11.8 C
София
вторник, 28 май 2024 г.

Депутатите удариха и берачите на гъби и билки

Депутатите отмениха и алтернативния данък върху доходите на физическите лица, които изкараха гъбарите днес на протест пред сградата на Партийния дом. С отмяната му са засегнати събирачите на гъби, билки и горски плодове.

Този вид стопанска дейност засяга близо 30 000 регистрирани лица, за които данъкът се явява непосилен и явно несправедлив. Алтернативният данък е дължим преди реализиране на продукцията и е силно зависим от климатични условия. Той се удържа от държавните предприятия по чл. 163, ал. 1 от Закона за горите непосредствено преди издаването на позволителното за извършване на дейността.

За посочените държавни предприятия се създава неоправдана от икономическа гледна точка административна тежест, предава news.bg. Предприятията са длъжни за конкретния месец да удържат, декларират и внасят задължителните осигурителни вноски, както и алтернативния данък, и да превеждат цената за ползване на недървесни горски продукти от горските територии – общинска собственост, на съответната община за територията, на която е издадено позволителното.

Дейността на гъбари и билкари – влезе като част от новите данъчни промени, предложени от финансовото министерство. От вeдомството ще настояват за бране на гъби, семена, билки и диви плодове да се плаща патентен данък. Като мотив се посочва изсветляване на сектора.

Сега гъбари и билкари ще се облагат с 10% от годишния им доход. Предложението е вместо това да има фиксиран патентен данък към съответната община. А размерът да варира между 240 и 480 лв. годишно. Не всяка година обаче има трюфели на едни и същи места, според професионални гъбари. Така патентен данък, платен на една община, на практика ще ограничи ловците да търсят в друга.

Данъчната промяна засяга и лицата, които предават скрап и други вторични суровини. Те се освобождават от облагане, но само ако предават в специализирани пунктове за управление на отпадъците.

Така от финансовото ведомство смятат, че ще се подобри събираемостта на отпадъци, като се стимулира това да става на регламентирани места.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img