35.8 C
София
сряда, 17 юли 2024 г.

Депутатите взимат квотите на Радев в регулаторите

Депутатът от „Продължаваме промяната-Демократична България“ Явор Божанков предлага законодателни промени, с които се ограничава властта на президента Румен Радев. Божанков ще внес поправките в първите дни на новата парламентарна сесия. Те ще включват намаляване или на места изцяло премахване на квотите на държавния глава в изключително важните за държавното управление и ползващи се с дълъг мандат регулатори. Такива например са Българската народна банка Съветът за електронни медии, Комисията за защита на личните данни и други.

“Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи”, написа във фейсбук профила си Явор Божанков. В миналото Народно събрание той беше депутат от БСП, но бе изключен след като гласува за изпращането на военна помощ на Украйна.

Освен преразглеждане на президентските квоти, проектът „Божанков“ предвижда още законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.

 

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини