13.9 C
София
понеделник, 20 май 2024 г.

Дешифрираха загадъчния фон на картината „Мона Лиза“

Повече от 500 години след като Леонардо да Винчи нарисува „Мона Лиза“, италианската изследователка Ан Пицорусо смята, че е разбулила мистерията около фона на картината.

Историци на изкуството отдавна обсъждат пейзажа на картината и предполагат кои са местата, които може би са вдъхновили Леонардо. Геоложката и специалист по италианския ренесанс Ан Пицорусо смята, че Леко в Северна Италия е местността, изобразена на творбата.

„Когато дойдох в Леко, разбрах, че той е нарисувал Мона Лиза тук“, споделя изследователката. Малкото градче на брега на езерото Комо е известно като мястото на действие в романа „Годениците: Миланска хроника от XVII столетие“ на Алесандро Манцони, написан през 1842 година.

Според Ан Пицорусо изобразеният на картината сводест мост съответства на Ponte Azzone Visconti или Стария мост от XIV в. Предишни теории го свързват с подобни структури в други италиански градове като Арецо и Бобио.

Пицорусо не е първата, която твърди, че е дешифрирала загадката, но в подкрепа на твърденията си се позовава на познанията си в областта на геологията. „За мен мостът не беше важният аспект на живописта“, заявява тя.

Тя установява, че скалните образувания в Леко са от варовик, който съответства на изобразеното зад „Мона Лиза“. „Когато гледате „Мона Лиза“, виждате тази част от река Ада, а зад нея – друго езеро, които се виждат идеално под тези разпилени планини“, каза тя от мястото, където може да е била нарисувана сцената.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img