17.3 C
София
сряда, 19 юни 2024 г.

Десните в Европа атакуваха Зелената сделка! Историческо решение за колите

Пълен провал и рязко обръщане назад. Така либерална Европа коментира  предстоящото решение, което десните предприеха за автомобилите. Наскоро подкрепената в европейските избори десница въобще не губи време и започва своя поход срещу мерки от Европейската зелена сделка. 

Първият изстрел е в посока по забраната за двигателите с вътрешно горене и дойде буквално минути след като бе обявена победата в неделната вечер. Идеята на зелените бе забрана от 2035 г. за продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене и досега бе централен стълб на плана на Зелената сделка за намаляване на затоплящите планетата емисии.

Забраната бе „грешка“, заяви самият Вебер пред европейското издание Politico, обещавайки, че партията ще обсъди отмяната й в „близките дни“. Заканата доведе до пълния обрат, настъпил след последните избори за ЕС през 2019 г., при които всички лидери с изключение на крайната десница се състезаваха за зелено доверие, докато активисти за климата маршируваха по улиците.

Сега историческите планове на ЕС за ограничаване на „глобалното затопляне“ са атакувани след избори, на които десните партии нараснаха, докато европейските Зелени се разпаднаха.

Петер Лиезе, водещият депутат от ЕНП в областта на климата, каза пред POLITICO, че резултатите от изборите са потвърдили визията на неговата партия за по-малко ограничителна Зелена сделка – забележителният план на ЕС за премахване на замърсяването с парникови газове до 2050 г.

„Ще трябва да направим някои корекции. Забраната за двигатели с вътрешно горене – това трябва да отпадне“, каза той.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини