19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Девет постижения за климата и природата през 2023 г.

В една бурна година положителните етапи за климата и природата може би са минали покрай вниманието ви. Тази година видяхме някои забележителни стъпки напред в справянето с природните и климатичните кризи. Но в година като 2023 е естествено вниманието ни да бъде привлечено от екологичните бедствия, които доминират в заглавията. Добавете към това нашата „отрицателна пристрастност“, която засяга информацията, към която сме най-привлечени. Така можете да разберете, защо всяко положително развитие през последните 12 месеца изглежда много тихо, в сравнение с катаклизмите.

Някои постижения също не се разгласяват, защото принадлежат на обикновени общности или местни групи, чиито гласове често са маргинализирани. И понякога, както ще видим, победата за климата е тиха с причина. Представяме ви девет положителни развития, които си заслужават вниманието, плюс една по-шумна промяна.

Малките островни държави са особено уязвими от покачващите се морски нива, което ги поставя пред огромно предизвикателство да се адаптират към изменението на климата Снимка: Getty images

1. Огромен напредък към чиста енергия

В САЩ преходът към зелена енергия получи огромен тласък от Закона за намаляване на инфлацията. Приет през 2022 г., законопроектът включва 369 милиарда долара (294 милиарда паунда) за действия за намаляване на емисиите от парникови газове, подкрепа за чиста енергия и насърчаване на електрификацията. Това беше приветствано като най-голямата инвестиция в климата в историята на САЩ, въпреки че  изобщо не е очевидно от името на законодателството. Можем да го наречем „тиха“ победа в климата.

„Не звучи така, сякаш се занимава с изменението на климата, но е така“, казва сър Дейвид Кинг, бивш пратеник на Обединеното кралство по климата, който е работил с американския си колега Джон Кери по преговорите, включително в Парижкото споразумение. „Дори и днес мнозинството от Сената и Конгреса няма да подкрепят преки действия по изменението на климата. Което, разбира се, е причината президентът Джо Байдън да предложи това действие за климата в своя спешен акт за справяне с инфлацията, коментира сър Дейвид Кинг.

Откакто пакетът беше приет миналия август, частният сектор обяви повече от 110 милиарда долара (88 милиарда британски лири) в нови инвестиции в производство на чиста енергия, включително повече от 70 милиарда долара (56 милиарда британски лири) за електрически превозни средства. Анализ на екип от изследователи в областта на енергетиката и устойчивостта изчислява, че до 2035 г. ускоряването на зелената енергия на IRA има потенциала да намали емисиите в икономиката на САЩ с 43-48% в сравнение с нивата от 2005 г. Ако е така, това ще доближи значително САЩ до целите им в областта на климата.

Актът може също така да помогне за финансиране на нарастващите усилия сред индианските общности за генериране на възобновяема енергия на племенни земи.

2. Повратна точка за производството на енергия от изкопаеми горива.

Светът беше настроен емисиите от енергийния сектор да достигнат своя връх през 2023 г. Енергията от възобновяеми източници като вятър и слънчева енергия нараства по-бързо от световното търсене на електроенергия, което означава, че емисиите от сектора се прогнозираха да намалеят за първи път.

Добрa новина не само на хартия. Това е важна положителна повратна точка за изменението на климата, според авторите, направили прогнозата през април. „Това бележи точката, в която емисиите от енергийния сектор спират да нарастват“, пише Малгожата Виатрос-Мотика, старши анализатор по електроенергия в базирания в Лондон мозъчен тръст Ember.

„Когато това действително се случи, това е първият голям глобален сектор с емисии, който преминава към намаляване на емисиите вместо към растеж“, казва Саймън Шарп, експерт и икономист. „Мисля, че има голям шанс това да бъде повратна точка в нашето политическо и социално доверие, че всъщност можем да се справим с този проблем.“

3. Производителите на пластмаса са съдени за замърсяване

Приблизително 460 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в световен мащаб всяка година, като около 22% от тези отпадъци се освобождават в неконтролирани сметища. Те се изгарят в открити рудници или се освобождават в земна или водна среда. Сега все по-голяма е реакцията срещу пластмасата за еднократна употреба.

Приблизително 460 милиона тона пластмасови отпадъци се произвеждат в световен мащаб всяка година

През 2022 г. Асамблеята на ООН по околната среда започна преговори за Глобален договор за прекратяване на замърсяването с пластмаса. Целта е правилата да се въведат до края на 2024 г. Напредъкът досега е незначителен, но съществува. Важни са стъпките към новите правни пътища. Те позволяват на хората да вземат нещата в свои ръце и да съдят производителите на пластмаса за щети.

Наясно сме, че това е основен проблем при замърсяването. В същото време пластмасовата индустрия допринася с 3,3% от световните емисии на парникови газове – сравнимо с емисиите от авиацията. Не забравяме и, че 6% от световното електричество от въглища се използва за производство на пластмасови изделия.

По-рано през 2023 г. Danone, компанията зад марки като Evian, Activia и Volvic, беше дадена на съд от три екоорганизации. „Ние сме много изненадани от това обвинение, което категорично отхвърляме“, се казва в изявление на Danone тогава. Фирмата заявява, че предприема всеобхватни действия за намаляване на употребата на пластмаса. Работи и за разработване на повторна употреба, подобряване на схемите за събиране и рециклиране, както и производството на алтернативни материали.

Междувременно щатът Ню Йорк съди PepsiCo за пластмасово замърсяване. Обвиненита са за замърсяване на водата и вреди за дивата природа около река Бъфало. PepsiCo, производител на Pepsi, Doritos и други закуски, е втората по големина хранителна компания в света, след лидера в индустрията Nestle. От PepsiCo не коментират досега съдебните искове.

4. Най-голямото премахване на язовир в Америка

Язовирите по река Кламат в Орегон и Калифорния са намалили значително популацията на сьомгата. След десетилетия на кампании, първият язовир беше разрушен през ноември 2023 г. – един от трите, които ще бъдат премахнати през годините в най-големия проект за премахване на язовир в американската история.

Работи се по демонтирането на огромни язовири на река Кламат в САЩ

Племената в региона са в еуфория: племената Юрок и Карук от години се борят за свободно течаща река. Те искат да възстановят и излекуват екосистемата, да укрепят връзките на своите предци с реката, която те виждат като спасителен пояс.

„Премахването на язовира Кламат е най-голямата стъпка, която можем да предприемем, за да възстановим речната екосистема и да увеличим броя на сьомгата“, казва Бари Маккови, директор на отдела за рибарство в Юрок. Проектът също така ще направи рибарниците по-устойчиви на изменението на климата.

Сьомгата чинук е свещена културна храна за племето Юрок, чиято прехрана зависи от от рибата. През последните години племето отмени годишните си фестивали на сьомгата поради недостига. Сега реката отново тече свободно и те се надяват, че населението ще се възстанови.

Членовете на племето старателно събират семена от местни растения от района, за да ги засадят отново в безплодните хълмове. Те ще бъдат на разположение за обработка, след премахването на язовир Кламат. Процесът ще приключи до края на 2024 г.

5. Договор за защита на откритото море

След десетилетия на преговори, страните най-накрая се съгласиха на договор за защита на световните океани, които се намират извън националните граници.

Новият договор ще позволи създаването на големи защитени морски зони в открито море, които също така са необходими за изпълнение на Глобалното споразумение за биологичното разнообразие от Кунмин—Монреал, сключено през декември миналата година, с цел защита до 2030 г. на най-малко 30 % от океана.

След десетилетия на преговори, страните най-накрая се съгласиха на договор за защита на световните океани, които се намират извън националните граници

Досега само 1% от тези води са били защитени. Договорът за открито море предоставя рамка за създаване на защитени морски зони. „Корабът достигна брега“, обобщи Рена Лий, президент на Междуправителствената конференция за морското биоразнообразие на зоните извън националната юрисдикция.

6. ЕС обещава да стане приятелски настроен към горите

Европейският съюз спира вноса на стоки и продукти, свързани с обезлесяването. Ходът се описва като“новаторски“ от експерти.

Съгласно нов регламент, който влезе в сила през юни 2023 г., вносителите на стоки като соя, говеждо, палмово масло, дървесина, какао, кафе и каучук „трябва да могат да докажат, че продуктите не идват от наскоро обезлесена земя или са допринесли до деградация на горите“, се казва в изявление на Европейската комисия. Това включва и продукти като шоколад и мебели, които са направени от тези стоки.

ЕС беше вторият по големина вносител на продукти, свързани с обезлесяването след Китай, според доклад на WWF, публикуван през 2021 г. Блокът беше отговорен за 16% от обезлесяването, свързано с международната търговия.

„Регламентът на ЕС за намаляване на обезлесяването е първият по рода си и е революционна стъпка за ЕС. Целта е да се опита да намали унищожаването, което нашето потребление причинява“, казва Сини Ераяа, активист на Грийнпийс за горите в ЕС. Регламентът натоварва големите компании да покажат, че техните вериги за доставки са чисти.

Eраяа казва, че Грийнпийс ще настоява регламентът да бъде разширен, за да защити други природни зони извън горите. Сред тях са савани и влажни зони. Правилата трябва да обхванат повече продукти, като царевица и домашни птици.

7. Обезлесяването на Амазонка се забавя

Други обнадеждаващи новини за горите дойдоха от Бразилия, където темпото на обезлесяване в тропическите гори на Амазонка спадна рязко. Причина за това е обещанието на новото правителство на Бразилия да спре напълно обезлесяването до 2030 г. То предприе стъпки, сред които наблюдение на гората за престъпна дейност, като незаконна сеч. В Колумбия темпото също рязко се е забавило

„Това е много добра новина и се надяваме, че тази тенденция ще продължи през следващите години“. Това сподели Мариелос Пеня-Кларос, професор по горска екология и управление на горите в университета Вагенинген в Холандия и съпредседател на научния панел за мрежата Amazon.

Горите на Амазонка са под сериозно наблюдение от тази година

Една от причините за положителната тенденция е, че правителствата се връщат към стратегия, която успешно поддържаше ниско обезлесяването между 2004 г. и 2012 г. Този подход „включва не само мониторинг и глоби, но и алтернативи на производството“, казва Мариелос Пеня-Кларос.

Тя също така приветства инициативите на страните от Амазонка за сътрудничество на регионално ниво, подчертавайки усилията за съвместно проследяване, картографиране и спиране на обезлесяването чрез проекти като MapBiomas, който събира и представя данни за промените в използването на земята.

8. Защита на правата на коренното население в Бразилия

Още една победа за местните общности и околната среда. Бразилия защити правата на коренното население върху земята на техните предци в историческо решение.

Народът Ксокленг от планините на щата Санта Катарина в Южна Бразилия е бил изгонен от земята си. Сега управляващите им връщат територията. Смята се, че случаят ще създаде важен прецедент за много повече искове от местни групи в Бразилия.

Отделно президентът на Бразилия призна шест нови местни резервата, като забрани добива и ограничи търговското земеделие в тях.

9. Пари за климата за уязвими страни

Държави, страдащи от чести суши и наводнения и изправени пред надвисналата заплаха от покачване на морското равнище, призовават за финансиране. То ще им помогне да се справят с въздействието на изменението на климата.

Тези страни не се обаждаха тихо – те изискваха подкрепа от богатите нации повече от три десетилетия. Но богатите държави исторически са се съпротивлявали на тези призиви от загриженост, че могат да бъдат държани отговорни за всички щети, причинени на климата.

През 2023 г. започнахме да виждаме промяна в начина, по който се чуват искания. На COP28 в ОАЕ световните лидери най-накрая се съгласиха да стартират дългоочаквания фонд за загуби и щети, причинени от изменението на климата. Дълго просрочената годишна гаранция от 100 милиарда долара (80 милиарда британски лири) към страните, засегнати от въздействието на климата, също беше изпълнена за първи път тази година.

…и едно гръмко обещание да се отдалечим от изкопаемите горива

Въпреки че със сигурност не беше тихо, окончателното споразумение на COP28, договорено от почти 200 държави, за първи път включваше цел за оттегляне от изкопаемите горива.

Нации като САЩ, Австралия и ЕС приветстваха сделката като историческа за решението да се откажат от изкопаемите горива. Малки островни държави, уязвими нации и по-бедни държави заявиха, че езикът не е достатъчно силен или спешен и критикуваха липсата на подробности, за това как богатите страни могат да осигурят подкрепа в прехода.

Председателят на срещата на високо равнище за климата – КОП28 в Дубай, ОАЕ, Султан ал Джабер каза, че сделката е достатъчна, за да запази в полезрението си амбициозната цел за ограничаване на затоплянето до 1,5C над пред индустриалните нива до края на века.

Дали той е прав или не, ще зависи от това как свободните думи на споразумението ще бъдат превърнати в действия.

В материал са използвани снимки и информация от Future Planet

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини