31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.

Деян Николов от „Възраждане“: Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности

„Столичният общински съвет прие решение за включване на СО в проект за анализ и пропагандиране на равенството между половете в работната среда. Ние категорично сме против тези мерки. Равенство на възможностите – да, но равенство на резултатите – не!“ Това каза общинският съветник от „Възраждане“ Деян Николов.

Според него представителството по сектори между мъже и жени трябва да бъде естествен процес, базиран на индивидуалните предпочитания и способности, а не на квоти и принудителни мерки. Той нарече неадекватната политика на Европейската комисия, която е съмнително какви резултати постигат и в основата си води до повече проблеми в семейството и отношенията между мъжете и жените. Квотите са само първата стъпка, след което следват квоти за различна сексуална ориентация и други групи, което води до привилегироване на определени категории хора за сметка на други,  изтъква Николов.

Според изследване на Европейската комисия, въпреки всички усилия и вложени милиони, делът на жените в технологичния сектор е едва 17%. В Германия, където от години се налагат квоти, делът на жените на високи управленски позиции се е увеличил само с 2% за последните пет години. В Норвегия, която има най-строгите квоти, проучвания показват, че компаниите често наемат жени, за да изпълнят квотите, но това не води до дългосрочни промени в корпоративната култура.

„Изводът е ясен – тези мерки са неефективни и ненужни. Нека насърчаваме истинско равенство, като предоставяме равни възможности на всички, но оставим резултатите да бъдат следствие от личния избор и усилия на всеки един от нас.“, коментира Деян Николов в страницата си в социалната мрежа Фейсбук.

 
Какво още коментира Николов може да видите тук:   https://www.facebook.com/DeyanNikolovVazrazhda
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини