10.3 C
София
неделя, 21 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Диана Дамянова: Късните пресконференции в неделя бяха голяма измама


Диана Дамянова е бивш пиар на „Продължаваме промяната“ по времето, когато формацията на Кирил Петков и Асен Василев спечели изборите през 2022 година. От 1990 до 1993 г. е вицепрезидент на КНСБ. През 1993 г. създава първата пиар агенция у нас Д&Д, като сред клиентите й са едни от най-големите компании у нас. Била е пиар на „Лукойл“ и е сред учредителите на Българската инвестиционно-информационна мрежа. Голямата й страст извън политиката е бриджът.

– Госпожо Дамянова, как ще коментирате „драматичната“ завръзка при последните метри преди връчването на мандата на ГЕРБ, както и фактът, че на следващия ден при президента отидоха и преговарящите от ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ?
– Нищо тревожно не виждам. Смятам, че ще се разберат. Цялата тази работа с късните пресконференции в неделя беше една голяма измама. Всеки казваше всичко, без да казва истината, но те знаят, че трябва да се разберат. Сега има малко максималистични искания от страна на ГЕРБ, който се чувства в по-силна позиция, но смятам, че времето, което имат, ще им е достатъчно да постигнат съгласие.

– A как тълкувате мълчанието на ПП-ДБ и на ГЕРБ-СДС около преговорите по съставянето на новия кабинет? Задават ли се нови избори?
–  Това показва, че по някакъв начин преговорните екипи са стигнали до ясното решение, че нещата трябва да се правят така, както в Европа. Първо, по време на преговорите мълчиш, а след това даваш пълна и изчерпателна информация какво си постигнал. Не съм съвсем сигурна, че на нас ще ни кажат второто.
Вариант номер едно е, ако не са се разбрали, всички ще късат ризи и ще обвиняват другите. Анализатори и социолози много ясно казват, че този, който поведе страната към избори, ще откърши още от скъпоценния си рейтинг. Ако не се разберат, което считам, че е толкова минимално, че даже не бива и да го обсъждаме, всеки ще трябва да обвини другия и ще настъпи едно кресчендо.
Ако се разберат, доколкото познавам „Продължаваме промяната“, те ще се обявят за победители, каквото и да са се договорили.

– Какви компромиси бихте допуснали от двете страни, имайки предвид острите изказвания на Борисов, отговорите на Кирил Петков?
– Тези изказвания бяха преди да въведем европейската практика да помълчим малко. В тях имаше налудничавост, но документите, меморандумите, които двете страни извадиха, бяха много еднакви. Защото те трябва да постигнат съгласие за извършване на промени в парламента. Не знам как се постига такова съгласия. Сигурно като поемат писмени или устни ангажименти, за да може реформата в така прословутите регулатори да тръгне. Но не мисля, че по този въпрос те имат противоречия.
От това, което видях, има спорни моменти дали ротацията да бъде на 9 или на 15 месеца. Това не е толкова съществено и не е нещо, което може да обърне каруцата. Имат някакви противоречия за разделението на министерските постове, по-скоро по отношение на външния и на финансовия министър.
-Кои министри според вас ще бъдат сменени? И клати ли се столът на Асен Василев?
-Не смятам, че столът на Асен Василев се клати. Той е цената, която Борисов поиска, за да може да си прокара неща, и ще отстъпи. А кои министри ще си отидат, не мога да предположа, защото никой не можа да каже кои министри са на ГЕРБ. Изобщо не мисля, че това, което в момента се заявява явно, ще бъде, което ще видим като резултат.

– Защо според вас Бойко Борисов прати жени на консултациите?
– От години насам Борисов има не лошия навик в кризисни ситуации да вади жени. Жените са истински по-добри преговарящи, по-склонни са на разумни компромиси, изхождайки от загрижеността им и вроденото им майчинско чувство. Освен това, така Борисов дава ясно да се разбере, че няма да преговаря с ПП-ДБ. Във всички случаи той дава големи прерогативи на Габриел, защото в крайна сметка тя трябва да овладее ситуацията. Не мисля, че има нещо неестествено в това, което Бойко Борисов прави.

– Защо ПП-ДБ се срамуват толкова от думата „коалиция“, а не ги е срам от „сглобка“?
– Това е много голям въпрос. Една от най-скъпите дейности в областта на маркетинга и рекламата е марката, изработването й и нейното спазване, така че продуктът, в дадения случай партията, да може да получава допълнителен дивидент от самото си име. Тук веднага трябва да кажа, че успях да направя това с името „Продължаваме промяната“. То носеше огромен потенциал и има не малка роля в спечелването на изборите, извън харизматичния образ на Кирил Петков, една добре направена кампания и отворената врата към народа, който чакаше нещо ново.
Получавам доста ругатни, че обвинявам Лена Бориславова за тази дума. Аз не я обвинявам, макар да допускам, че тя е авторът. Та „сглобка“ е дума, която нещо отнема, предизвиква недоверие, смях. Проблемът не е в това, че тази дума беше пусната в обръщение, а в това, че някои я приеха. Те започнаха да се самонаричат „сглобка“ без да си дават сметка, че всеки път, когато я изричат, отхапват парченца от доброто име на правителството си. Трябваше да се опитат да подменят тази дума с друга. Не го направиха, приеха го и смятам, че в не малка степен спадът на доверието в ПП-ДБ се дължи на този лош технически термин, който беше приложен към едно управление.
А що се отнася до коалицията, не мога да кажа, че изпитват срам към нея. Когато те приеха да направят кабинет, доста показно ни излъгаха, че това е правителство на ПП-ДБ, ползващо се от гласовете на партия ГЕРБ, която ще има само един министър и той по-късно ще стане министър председател. Сиреч, те държаха това да бъде тяхно правителство и до там всичко беше окей. Когато се оказа, че това не е тяхно правителство, а е онова неприлично название „сглобка“, вече бяха в капана на собствената си лоша пропаганда. В ПП-ДБ има едно произхождащо от „Демократична България“ високомерие към българския гражданин. Плюс произхождащото от ПП неразбиране, защото тези хора имат маркетингов подход да продават стоки и продукти, но нямат подход да продават самите себе си, да се лансират в обществен план. Те смятаха, че могат да заблудят народа. Хората ги хванаха и това е другата част от загубата на доверие.
Правителството на Денков не управлява зле. В България нищо лошо не се е случило по време на този кабинет. Усеща се наличието на държава, дори на твърде много държава. Това правителство не е по-лошо от почти всяко друго, което сме имали. Когато обаче кажеш на хората, че не си в правителство на ГЕРБ, но те разкрият, че не е така, недоверието нараства.

– Какъв премиер беше Николай Денков?
– Много приличен. Даже смятам, че той по някакъв начин надскочи моите лични очаквания. Показа висока степен на компетентност. Денков е учен човек, който няма нищо против да се учи и вероятно се учи в движение. Смятам, че той е един от най-приличните премиери, които сме имали.

– А как върви съдебната реформа, г-жо Дамянова?
– Това е втори опит на Христо Иванов да прокара съдебна реформа. Първият стигна до това, че когато вече беше готов да прави промените в конституцията, ГЕРБ го оставиха. Той тогава напусна. Сега имаме втори опит, направен с добрата воля на Делян Пеевски, който има своите мотиви да бъде авангарден, да бъде евроатлантически, да подпомага реформата. С Борисов разчитат, че могат да се впишат в тази реформа в бъдещето, ако им обещаем да не гледаме в миналото. Това е моят поглед.

– Вие сте човек, проследил и участвал активно в прехода през последните 35 години. Как ще определите сегашния етап? Настигаме ли европейците? Научиха ли се политиците ни или още са си с балкански манталитет?
– България е драстично променена в последните 35 години, които ние, съвременниците на този преход, трудно осъзнаваме. Страната върви по своя европейски път. Голяма част от проблемите на политическата класа у нас са, че тя не е избирана, а назначавана по линия на пропорционалната изборна система. Тази система вкарва едни хора в парламента и после виждаме, както беше и случая с Кирил Петков, че това са състудентите от неговите харвардски курсове. Те са много готини, само че имат нулев политически опит. Другият проблем е, че сме една много малка държава и знаем всичко за всички. Хората тук много трудно могат да бъдат лансирани политически, защото всеки има история и всеки някъде е стъпил накриво. В този смисъл сериозните хора в България бягат от политическата реалност. Освен това ние никога не сложихме чертата между миналото и бъдещето си.

– Искате да кажете, че на върха на държавата все застават неподготвени хора?
– Тъй като бях в редиците на „Продължаваме промяната“ в началото, те така се страхуваха да не им бъде пробутан някой, че направиха листи само от хора, на които имат безпределно доверие. Така получиха парламентарна група от харвардски курсисти. Това е положението.
Когато нямаш политическа класа, когато нямаш политическа история, когато 45 години си живял под слънцето на комунизма, много трудно се намират личности, които могат бързо да се справят. Ако трябва да сравним сегашната нова политическа класа, то предишната от 2006–2009 година беше много по-подготвена.

Последни новини

- Реклама -