19.2 C
София
понеделник, 15 юли 2024 г.

Дигитализират Чудомир

Екипът на Литературно-художествения музей (ЛХМ) “Чудомир” в Казанлък започва работа по проект за дигитализация на ръкописите на своя патрон Димитър Чорбаджийски. Директорът на културния институт Добрина Матова съобщи, че предстои и създаване на дигитален хъб “Чудомир”. Дейностите ще се извършват по проект към Национален фонд “Култура”, който музеят е спечелил през тази година.

“Смятаме да оборудваме две работни места с компютри, на които да могат да се разглеждат тези дигитализирани ръкописи”, коментира Матова. Предвидено е да се дигитализират 500 ръкописа на именития писател и художник, като всеки от тях е с различен брой страници.

Според Добрина Матова това е изключително важна дейност за опазване на културното наследство на Чудомир. “Той е обичал да пише с молив и голяма част от ръкописите му са написани с молив. С годините са избледнели и има опасност да бъдат изгубени. Веднъж качени върху електронен носител, те могат да бъдат обработени, за да изпъкне написаното. Чисто физическото оцеляване на ръкописите му зависи от този проект”, обясни тя.

Дигитализирането ще започне веднага след празниците и се очаква да приключи до юни 2024 година, а екипът се надява през този период да успее да свърши повече работа от предвидената. “Има и други ръкописи, които няма да могат да бъдат дигитализирани в рамките на проекта. Надяваме се да имаме възможност и за още подобни инициативи”, коментира Добрина Матова. Тя уточни, че процесът изисква доста средства, тъй като техническата работа по дигитализацията е специфична и се извършва от специализирана фирма.

Дигитализиран е и снимковият фонд на музея

“Работим по този въпрос много усилено, дигитализирахме всички картини на Чудомир, картините на съпругата му Мара Чорбаджийска, както и снимковия фонд. В служебната библиотека е направена ретроконверсия и са описани в електронен каталог всички книги, в момента върви ретроконверсията и на личната библиотека на Чудомир”, разказа Матова. Според нея това също е нещо много важно, защото по този начин посетителите на музея ще имат възможност да се запознаят с това какво е четял авторът, какво е купувал лично, какво му е било подарявано.

“Всичко това се описва, вкарва се в електронен каталог и чрез различни търсачки и по различни принципи ще може да се получава определена информация”, отбеляза директорът на културния институт. Това ще позволи библиотеката да се анализира по определени принципи, посочи тя и изрази мнение, че това е много важно за опознаване на личността на Димитър Чорбаджийски.

Източник: БТА

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини