10.7 C
София
петък, 19 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Дмитрий Медведев заплаши Франция с пряка конфронтация

Бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди Франция, че Русия няма повече „червени линии“ за страната. Медведев, който беше държавен глава между 2008 и 2012г., а понастоящем е заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, направи коментара в съобщение, публикувано в X (бивш Twitter).

Предупреждението му беше отправено към френския президент Еманюел Макрон, който по-рано през деня потвърди твърдата подкрепа на Париж за Киев във войната му срещу руските нападатели по време на среща с лидерите на другите партии във Франция в Елисейския дворец.

Le Monde съобщи, че след срещата Фабиен Русел – национален секретар на Френската комунистическа партия – е заявил, че Макрон е изразил как „позицията на Франция се е променила“ по отношение на войната и че „вече няма червени линии, няма ограничения“. Медведев адресира доклада на френския вестник в заплашителен пост в X.

„Макрон заяви, че „няма повече червени линии, няма повече ограничения“ по отношение на подкрепата за Украйна (Le Monde). Тогава това означава, че Русия няма повече червени линии за Франция“, пише Медведев, предаде „Вести“. След това официалният представител на Кремъл добави: „In hostem omina licita“ – латинска фраза, която приблизително се превежда като „всичко е законно, ако се прави на враг“.

От Newsweek уточняват, че са потърсили коментар за ситуацията от офиса на Макрон по имейл в четвъртък вечерта.

По-рано тази седмица Макрон се отказа от коментарите си, направени седмица по-рано, които бяха широко интерпретирани в смисъл, че подкрепя изпращането на войници на НАТО в Украйна, за да се бият срещу Русия.

„Нищо не бива да се изключва“, заяви френският президент след среща на поддръжниците на Украйна в Париж на 26 февруари. „Ще направим всичко, което е по силите ни, за да попречим на Русия да спечели тази война“. Коментарите му получиха подкрепа от някои лидери на НАТО, докато Кремъл излезе с изявление, че подобен ход може да доведе до пряк конфликт между НАТО и Русия.

Говорейки пред пресата на 27 февруари, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че включването на западни войски във войната ще доведе до „неизбежност“ на пряка конфронтация.

„В този случай няма да става въпрос за вероятност, а за неизбежност – така го оценяваме“, каза Песков, когато беше попитан за вероятността от пряк конфликт между НАТО и Русия, ако в Украйна бъдат изпратени западни войски, според контролираното от Кремъл издание ТАСС.

Медведев, дългогодишен близък съюзник на руския президент Владимир Путин, е известен с подстрекателските си изявления, често включващи заплахи за ядрена война. През януари той стигна дотам, че заплаши Украйна с ядрен удар, ако Киев атакува ракетни площадки на руска територия.

Последни новини

- Реклама -