31.7 C
София
неделя, 21 юли 2024 г.
Категории:

Днес бяха регистрирани 18 леки труса, хората са притеснени от тътена

Продължават притесненията след силния трус в Пловдив и околностите. Земетресението в района между Асеновград и Пловдив изплаши много хора и със силата си 4,3 по Рихтер. Но те бяха притеснени повече от тътена, който са чули и усетили особено тези, които живеят около летище Крумово, където е и епицентърът.

Ръководителят на департамент „Сеизмология“ към Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН доц. Пламена Райкова-Цанкова заяви, че тътенът не е характерен за всички трусове.

„Специално при земетресенията в това огнище, звукът е много характерен признак, като предвестник. Но все още не е обяснено на какво може да се дължи“, посочи тя пред NOVA.

Доц. Цанкова обясни, че тътенът продължава няколко секунди преди самото събитие. „Обикновено вторичните трусове намаляват във времето и тяхната сила също. Днес имаше регистрирани 18 земетресения, като най-силното беше с магнитуд 2,8 по скалата на Рихтер. Това е слаб трус“, обясни тя.

Районът около летище Крумово е активен, казва специалистът. „От 1928 г. са се реализирали едни от най-силните земетресения с магнитуд 6,8 и 7,1 по Рихтер през четири дни. Имало е много сериозни щети“, обясни доц. Цанкова.

По думите ѝ сеизмични зони в България са: Крупник — Кресна, Софийската, зона Шабла, Маришката зона и Горна Оряховица.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини