23.8 C
София
събота, 22 юни 2024 г.

Днес е ден за размисъл преди изборите 2 в 1


Днес е денят за размисъл преди изборите за Народно събрание и за членове на Европейския парламент, които ще се проведат в неделя. Съгласно Изборния кодекс (ИК) от полунощ на 8 юни до приключването на изборния ден в 20:00 ч. на 9 юни се забранява всякаква предизборната агитация. Изборният ден може да бъде удължен до 21:00 часа, когато пред секцията все още има негласували избиратели.

На социологическите агенции се забранява да оповестяват допитвания до общественото мнение по повод изборите под каквато и да е форма, 24 часа преди изборния ден до обявяване края на изборния ден на територията на страната. За оповестяване на резултатите от проучвания за изхода от вота в посочения период, на лице, което наруши разпоредбите, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 2000 до 5000 лв. Когато нарушението е извършено повторно, санкцията е в размер от 5000 до 10 000 лв.

До края на изборния ден е забранено унищожаването и заличаването на агитационни материали, поставени по определения в кодекса ред. До утре вечер се забранява поставянето на агитационни материали на партии, коалиции и инициативни комитети в изборните помещения, както и на разстояние по-малко от 50 метра от входа на сградата, в която е изборното помещение. Ако секционната избирателна комисия установи такива, тя незабавно ги отстранява – при необходимост със съдействието на кмета или кметския наместник и на органите на МВР.

Според ИК на лице, което наруши забраната и постави агитационен материал след края на изборната кампания, който бе вчера, се налага глоба или имуществена санкция в размер от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 10 000 лв.

Продажбата на алкохол не е забранена за страната, но местната власт има право да въведе ограничение на територията на общината си.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини