23.8 C
София
петък, 12 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Днес е Деня на спасяването на българските евреи


На 10 март се навършват се 81 години от спасяването на българските евреи от лагерите на смъртта. България е една от малкото европейски държави, която през 1943 година успява да спаси от депортиране евреите, живеещи в страната. По-късно днес в Пловдив ще има митинг-поклонение пред паметната плоча в двора на старото еврейско училище.

На 10 март 1943 в Пловдив са задържани близо 700 души. Д-р Хаим Пардо е едно от децата, които тогава осъмват в двора на еврейското училище, където през нощта събират еврейската общност.

„Спомням си, че видях през оградата много хора и някои викаха майка ми и леля ми. Приятелка на майка ми казваше – дай ми го момчето. Дай ми го, защото имам лошо предчувствие. Точно до училището към Марица бяха казали камионите чакат да ни качат“, разказва д-р Хаим Пардо.

По план е трябвало да бъдат превозени до град Лом и оттам с шлепове до лагера в Треблинка. Това обаче не се случва. Митрополит Кирил отива при задържаните и им заявява, че ако трябва ще легне на релсите, но няма да допусне влаковете да тръгнат към концлагерите. Огромен брой пловдивчани застават в защита на съгражданите си.

„Леля Поли, нейният баща, адвокат Шивачев, е приятел на митрополита. Оказва се, че според нейните думи митрополитът е заминал за София, вечерта е бил в София и вечерта рано-рано е дошъл тук и сутринта направо е отишъл в училището, какво е станало преди това, къде е бил, историята мълчи“, заяви Светлозар Калев, председател на „Шалом“ – Пловдив.

Д-р Хаим Пардо също си спомня как всички утихнали, когато митрополит Кирил започнал да говори.

„Знам само, че някъде след тази работа, някъде към 10 – 10 и половина, ни пуснаха и ние си отидохме“, допълни д-р Хаим Пардо.

„Тази история в този си вид не трябва да се забравя, защото трябва да предупредим хората, че опасността винаги идва внезапно“, добави Светлозар Калев, председател на „Шалом“ – Пловдив.

„Това бих им казал – да си пазят достойнството хората, да си държат на свободата и да бъдат съпричастни към другите“, каза още д-р Хаим Пардо.

Евреите винаги ще помнят своите спасители, затова по традиция днес ще поднесат цветя в Бачковския манастир на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан. И ще отправят специална молитва за благодарност.

 

Последни новини

- Реклама -