20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Днес е Голяма Задушница


Голяма Задушница, наричана още Месопустна, е ден за помен на починалите, който се отбелязва преди началото на Великия пост. Тя е не само повод за спомен за близките ни, но и за молитва за упокоение на душите на всички, чийто живот е прекъснат внезапно – по време на пътуване, при бедствия или други трагични обстоятелства. В този ден ние, живите, можем да им изкажем съболезнования, да им простим греховете и да се помолим за тяхното спасение.

Какви са традициите

На Задушница се помолим за душите на починалите, църквата извършва служба в тяхна памет, а роднините посещават техните гробове. В някои места вярващите преди празника почистват гробовете на своите близки, поставят цветя и измиват паметни плочи. На предпоследния ден преди Голяма Задушница се готвим за почитане на душите, като приготвяме храна, която ще поднесем за “”Бог да прости ” на Голяма Задушница. Ето какво най-често се приготвя от българите:

Вареното жито е абсолютно задължително. То е символ на Възкресението. В различните краища на България му добавят бисквити, орехи, стафиди или ро ръсят с пудра захар.

Виното и хлябът са другите задължителни неща, които се слагат в подавките. Те са символ на тялото и кръвта на Христос, който се е жертвал за нас.
В днешно време доста често се добавят и храни, които са били любими на починалите хора, в името на които се правят тези подавки.
Какво се прави на самия ден на Голяма Задушница
Вярващите посещават гробовете на своите близки, запалват свещи – символ на безсмъртието на душата, кадят с тамян, който изразява молитвата, и изливат вино “на кръст”.

Предлагат се подготвени хляб, жито, ястия, дребни сладки и храна на хората, срещани на гробищата и по пътя, на близките и на съседите “за Бог да прости”. Поднасянето на тези дарове е жест на почит към починалите, който също служи като напомняне за тях и техните постижения. Между живите се създава усещане за близост към тези, които са напуснали този свят завинаги, показвайки, че обичат и помнят своите починали роднини. Според нашите традиции се смята, че душите на починалите се връщат на този ден, очаквайки своите близки на мястото на погребението си, за да ги видят. Вярващите споделят странни истории, случили се на Задушница, а някои дори твърдят, че усещат присъствието на починалите си близки или ги сънуват точно преди празника.
По време на Голяма Задушница, изпращаме смирена молитва за опрощение на душите на починалите.

В някои домове се оставя празен стол на трапезата – тоест това е мястото, на което трябва да “седне” починалия човек, за да види близките си. Това е ритуал, с който се показва, че лицето продължава да бъде част от семейството и близките му хора не са го забравили.

Последни новини

- Реклама -