6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Днес е Световния ден за борба с рака


На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Мотото на деня за периода 2022-2024 г. е „Да затворим пропастта в здравеопазването“ и е насочено към идеята, че са нужни усилия на всички нива в здравеопазването, за да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравни грижи, включително във връзка с превенцията и лечението на онкологичните заболявания.

Европейската комисия предложи препоръка в подкрепа на усилията на държавите членки за предотвратяване на раковите заболявания чрез ваксинация. Препоръката насърчава навлизането на две основни ваксинации, които могат да предотвратят вирусни инфекции, създаващи риск от рак – срещу човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV). Смята се, че около 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими. Според публикуван на 31 януари тази година нов доклад обаче едва около 5% от общите разходи за здравеопазване през 2021 г. са били предназначени за профилактика.

Данните на Националния статистически институт за 2022 година сочат, че 16 301 българи са починали от рак, посочи преди дни Българското онкологично научно дружество (БОНД). Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, допълват от БОНД.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака. Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване.

Последни новини

- Реклама -