12.4 C
София
сряда, 29 май 2024 г.

Днес е Велика събота – последният ден от Страстната седмица


Велика събота е последният ден от Страстната седмица, който предхожда Великден. На този ден се отбелязва погребението на Господ Исус Христос, извършено от Йосиф от Ариматея и Никодим, както и слизането на Спасителя в ада – царството на тъмнината.

Когато Исус починал като човек, тялото било положено в гроба. Душата му слязла в ада, победила го и освободила пленените там души. В третия ден душата и тялото отново се съединили и Исус възкръснал от мъртвите.

Според традициите обикновено на този ден се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден.

Велика събота е свързана с оплакването и погребението на Исус Христос от майка му Света Богородица и жените около нея. Гробът му е запечатан и пред него е поставена стража. След своята кръстна смърт Христос слиза в ада, освобождава библейските пророци и праведниците и ги отвежда в небесата. Така започва новата ера в историята на човечеството – правото на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада.

На Велика събота в полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа „Христос возкресе“ и богомолците трикратно му отговарят „Во истину возкресе“.

Традиции и обичаи на Велика събота

Великият пост продължава и на Велика събота. На този ден можете да приготвите празнични великденски ястия, но все още не можете да ги ядете. Основният обичай на Велика събота е боядисването и украсяването на яйцата. Класическият цвят на великденските цветове е червеният.

Още от сутринта домакините започват да приготвят ястия за богатата великденска трапеза – според традицията на празника Възкресение Христово на масата трябва да има поне 12 ястия. Освен това Велика събота е ден на добротата, помирението и прошката – на този ден не забравяйте да поискате прошка от всички, които може да сте обидили. Помирете се с всички, с които сте скарани – не помрачавайте утрешния празник с негативни чувства и емоции. Също така в събота преди Великден трябва да раздадете милостиня на всички нуждаещи се хора, които срещнете по пътя си. Както през цялата Страстна седмица, така и на Велика събота не можете да празнувате сватби, рождени дни, различни тържества или като цяло да се забавлявате. Според поверията, ако сватбата е през Страстната седмица, младоженците няма да живеят дълго заедно.

Нощта срещу Великден е специално време. Постът като такъв вече е приключил, но до неделя сутринта не можете да ядете месо, да се отдадете на плътски удоволствия и лакомия, да се смеете силно, да ругаете или да пиете алкохол. Тази нощ е време за молитва. В събота вечерта вярващите, оставяйки храна на масите у дома, се събират в църкви и катедрали за вечерната служба в 12 часа в полунощ започва религиозното шествие, след което службата продължава. Пристигайки у дома, вярващите ядат козунак и си лягат. И едва късно сутринта в неделя започва истинският празник.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
Предишна статия
Следваща статия