25.8 C
София
събота, 15 юни 2024 г.

Днес гласуваме на втори тур на местните избори

Днес в страната се провежда втори тур на местните избори. Изборният ден започва в 07.00 ч. и ще приключи в 20.00 ч.

Ще се гласува на балотажи за кметове в 91 общи, 451 кметства и 31 района, след като миналата неделя в тези населени места никой от кандидатите не получи повече от половината от гласовете. Един срещу друг се изправят двамата кандидати с най-голямата получена подкрепа преди седмица.

До края на изборния ден в 20.00 ч. са в сила забраните за политическа агитация и за оповестяване на резултати от социологически проучвания.

За балотажите са образувани близо 7,3 хиляди секции. В близо 5,9 хиляди от тях може да се гласува и с машини.

Балотажи днес се провеждат в 19 областни града, включително и трите най големи София, Пловдив и Варна, където отново има избор и на районни кметове, като в 4 кметства се явяват трима претенденти, тай като вторият и третият са с еднакъв брой гласове.

Във вчерашният ден ЦИК отмени гласуване с машина в една секция в Добрич, тъй като тя не е проработила след инсталиране, както и в още две в Благоевград – там машините са били разменени. В избирателните списъци днес са включени хора придобили избирателни права между двата тура а са заличени тези, които са ги загубили.

„В избирателните списъци за гласуване на втория тур са включени и избирателите, които са подали заявления за гласуване по настоящ адрес. Те не могат да гласуват на постоянния си адрес“, посочват от ЦИК.

В подвижните секции гласуват и хората с увреждания, които миналата неделя гласуваха в тях, а ако секцията е заличена, те са дописани в избирателните списъци по постоянен адрес.

Говорителят на ЦИК Росица Матева уточни, че хората сами решават как да пуснат своя вот в секциите със смесено гласуване:

„Ако желаете да гласувате с машина, ще ви бъде дадена карта от ЦИК“.

От ЦИК обръщат внимание, че бюлетината или бюлетините от машината се отпечатват последователно и трябва да се вземат след звуковия сигнал от устройството.

„Трябва да изчакат отпечатването и най-сигурният начин е да изчакат звуковия сигнал“, посочи Матева.

Машина, която спре да работи и не може да се стартира на ново, излиза от строя, а гласуването ще продължава с хартиени бюлетини.

От ЦИК напомниха, че при стартиране на устройствата системната разписка с хеш кода трябва да се поставя на видно място в секционната комисия.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини