18.9 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Днес почитаме Голямата света Неделя, помага срещу болести и страдания

Днес църквата почита света великомъченица Неделя. Тя е една от най-почитаните от българите светици. През 12-13 век по време на управлението на Асеневци нейните мощи са пренесени в столицата Търново. Имен ден  празнуват Неда, Недко, Неделя, Недялко и Недялка.

Патриарх Евтимий пише житие за нея и превежда името й Кириакия на български – Неделя. Народът ни нарича деня Голямата св. Неделя. По традиция на празника жените не работят, приготвят се обредни питки за раздаване в църква и се нарича курбан на светицата, за да помага срещу болести и страдания.

Светата великомъченица е родена с името Кириакия в Мала Азия през 3-и век. Тя е живяла по времето на император Диоклетиан, който преследвал жестоко християните, а такива са родителите на светицата. Възпитавана във вярата, Кириакия решава да посвети живота си на Бог. Заради това тя била хвърлени в тъмница и измъчвана, но раните й винаги заздравявали. Кириакия била осъдена на смърт, но починала на 7 юли 289 г., като изпреварила изпълнението на присъдата си.

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени днес за празника на столичния катедралния храм „Света великомъченица Неделя“ и за втората неделя след Петдесетница – на всички български светии. Това съобщиха от Софийската митрополия.

Тази сутрин в храма „Св. великомъченица Неделя“ ще има празнична утреня. От 9:30 ч. ще бъде отслужена света литургия, предстоявана от Негово светейшество патриарх Даниил. Приканват се православните християни да присъстват и да съучастват молитвено в празничните богослужения.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини