
Днес, 30 юли, са Богородични заговезни, денят преди началото на Богородичните пости, които продължават две седмици и свършват с големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица.
Богородичният пост е по-лек в сравнение с останалите строги пости преди големите празници, но все пак и той изисква да се ограничим от някои неща. Първата седмица може да се ядат храни с растителна мазнина. На Преображение Господне (6 август) може да се яде риба. След което до 14 август, постът отново е с растителна мазнина.
По традиция на Богородични Заговезни се прави трапеза с обредна “заговезнишка пита”, която се чупи. Питката се разчупва от най-възрастния член на рода. Ястията са блажни. На Богородични заговезни Православната църква чества и паметта на Св. апостоли Сила, Силуан, Крискент от Седемдесетте апостоли.
