19.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

До седмица АЕЦ „Козлодуй“ заработва с американското гориво

Владимир Малинов

Служебният министър Владимир Малинов категорично открои ядрената енергетика като основен приоритет за България не само за настоящото, но и за всички бъдещи правителства. Той говори преди началото на международната конференция „Булатом“, която се провежда в комплекс „Ривиера“ край Варна.

Диверсификацията на ядреното гориво за 5-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ вече е факт и всички 43 касети са заредени, допълни Малинов. Министърът уточни, че се очаква през следващата седмица плановият му годишен ремонт да приключи и реакторът да бъде пуснат в електроенергийната система.

На 28 май беше поставена и последната от първите 43 касети с ядрено гориво от „Уестингхаус“ в Блок 5 на АЕЦ „Козлодуй“, с което първото зареждане със свежо американско гориво приключи.

Усилено се работи и по проекта за 7-и и 8-и блок на централата, допълни министърът. Той уточни, че вече има твърд ангажимент от банка, която ще осигури финансирането, както и от двете компании, които ще изпълняват проекта. Правителството следва плътно пътната карта, одобрена от НС, подчерта Малинов и допълни, че проектът за двата блока е важен не само за България и за региона, но и за цяла Европа. „Винаги съм настоявал за силно участие на български фирми и експерти в реализацията на проекта, така че 30-40 процента от разходите, които ще бъдат направени за реализацията на 7-и и 8-и блок, да останат у нас“, каза още министърът.

За ситуацията в Маришкия басейн той коментира, че днес в късния следобед ще има среща с ръководствата на синдикалните организации, както и с мениджмънта на компаниите. По думите му той ще обяви предвидените мерки, чрез които да се постигне предвидимост и устойчивост на този бизнес, който е ключов за енергийната сигурност на държавата.

Има решение на Народното събрание за развитието на минното дело, припомни Малинов. И уточни, че е поет ангажимент да бъдат осигурени 1 милиард лева в рамките на 4 години за процеса по рекултивация и устойчивата работа на мините. Това безспорно ще се отрази и на работата на операторите на централите, посочи още министърът. Той подчерта, че една от основните цели е да бъдат запазени хората и тяхната експертиза, включително в периода на енергийния преход, тъй като квалифицираните кадри с образование и знания са капитал.

Извънредно от КЕВР! Вижте цените на тока и топлото от 1 юли

За цената на тока Малинов посочи, че енергийният регулатор вече е обявил какво се предвижда като увеличение. С това, което извършихме като правителство, да покрием дефицита, натрупан във фонд „Сигурност на електроенергийната система“, плюс осигуряването работата и на централата в Маришкия басейн, повишението е дори значително под годишната инфлация за страната за предходните 12 месеца, каза Малинов.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини