35.8 C
София
четвъртък, 18 юли 2024 г.

Доайенът Асен Димитров: Националният съвет може да изключи Корнелия Нинова от БСП

Асен Димитров дълги години е един от важните хора, които са лидери на мнение в БСП
Корнелия Нинова отново е потъпкала вътрешнопартийните закони в БСП и е демонстрирала незачитане на устава на партията. Това алармира в своя социален профил един от доайените в БСП Асен Димитров. Според считания за лидер на мнение Димитров, време е на доскорошната шефка на столетницата да й се случват неща, които произтичат от уставните норми на БСП, защото ако това не се случи, вината за по-нататъшното състояние на партията ще падне върху Националния съвет, пред когото Корнелия е трябвало да депозира оставката си, а не да го прави устно. Ето какво пише Асен Димитров в социалните мрежи:
Традиционно Нинова демонстрира незачитане на устава, на който дори нахално се позовава, както и неуважение към партийните органи. Националният съвет е висшия колективен партиен орган, избран на Конгрес и с мандат да представлява партията между конгресите. Той може дори да изключи от БСП Нинова, при обстоятелства, които създават предпоставка за това. Между тях е и неизпълнение решенията на този орган. Само вижте с какъв щемпел е удостоверена легитимността на това „отворено писмо“ на Нинова! НАЦИОНАЛЕН СЪВЕТ НА БСП. Пред него би трябвало да заяви и депозира оставката си Нинова, на основание, на което да бъде избран легитимен изпълняващ длъжността, до провеждане на нов избор, който да бъде вписан в регистрацията на БСП. Иначе на какво основание НС да избере заместник на устно „подалата оставка“, адресирана „до всеки един член на БСП“.
Не знам какъв мандат се кани да започне Нинова като депутат, но по правилата, които тя въведе, само за председателя на партията няма ограничение за 3 мандата или общо 12 години присъствие в Народното събрание в качеството на народен представител. Ако тя действително е подала оставка, въпрос на Националния съвет е да съблюдава спазването на правилата и да прикани Нинова да отстъпи мандата си на следващия в листата, от която е заявила, че ще е депутат. При непредприемане на необходимите действия от Нинова, НС може да възложи на парламентарната група на БСП, съгласувано с коалиционните партньори, да отстрани Нинова като член на парламентарната група.
На Нинова е време да й се случват неща, които произтичат от уставните норми на БСП и ако това не стане, вината за по-нататъшното състояние на БСП вече ще е на членовете на НС.
Оставката на Нинова трябва да е депозирана и адресирана до Националния съвет, а не да е във вид на отворено писмо, адресирано до всички членове на БСП, и написано на бланка на Националния съвет
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини