32.8 C
София
четвъртък, 20 юни 2024 г.

Добри новини за най-бедните. МС предлага увеличение на социалната пенсия


Министерския съвет предлага от 1 юли социалната пенсия да се увеличи от 276,64 лв. на 307,07 лв. (с 30,43 лв.), става ясно от проект, публикуван за обществено обсъждане.

Промяната ще доведе до увеличаване на пенсиите, които не са свързани с трудова дейност, тъй като по закон техният размер се определя в зависимост от социалната пенсия за старост. Това са пенсиите за военна и гражданска инвалидност, социалната пенсия за инвалидност и персоналната пенсия, уточняват от правителството.

Ще се повишат и нормативно установените добавки към пенсиите, които се определят в процент от социалната пенсия за старост.

МС предлага увеличението е да 11%, каквото е и за всички останали пенсии по т.нар. Швейцарско правило. Очаква се минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст да се увеличи от 523,04 лв. на 580,57 лв. от 1 юли.

Към 1 май 2024 г. 61 900 души получават пенсии, които не са свързани с трудова дейност. Двата вида добавки, които се определят от социалната пенсия – за чужда помощ и за ветераните от войните, се получават от 75 300 лица. Това са хора, които получават социална пенсия за старост, социална пенсия за инвалидност, пенсия за военна инвалидност, за гражданска инвалидност, персонални пенсии, припомня в. „Сега“.

В средата на май Надзорният съвет на Националния осигурителен институт реши увеличението на пенсиите от първи юли да е с 11%, въпреки че разчетите показваха, че индексацията трябва да е 10%.

Дни по.рано в доклад на НОИ правителството предлагаше актуализацията да е с 10, а не с 11%. Осъвременяването на пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, се прави по т. нар. Швейцарско правило с процент, равен на сбора от 50 на 100 от ръста на инфлацията и 50 на 100 от ръста на средния осигурителен доход.

Отчетените параметри обаче са по-ниски от прогнозните и за двата показателя и са съответно 11,3% и 8,6%. Така по формулата на Швейцарското правило пенсиите трябваше да се повишат с 10%.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини