- Реклама -

[the_ad_group id="8212"]

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
21.8 C
София
четвъртък, 21 септември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доц. д-р Искра Такева, УМБАЛ „Лозенец“: Дори първокласниците са с гръбначни изкривявания

Доц. д-р Искра Такева е завършила медицина в Медицинския университет в София. Професионалната си дейност започва през 1998 г. като лекар в Клиниката по физикална и рехабилитационна медицина на УМБАЛ „Св. Анна“ – София. От 2015 г. и сега е началник на Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в УМБАЛ „Лозенец“. Доц. Такева е специалист по физикална и рехабилитационна медицина. Преподавател е в Медицинския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

 • Доцент Такева, на 9 и 10 септември болница „Лозенец“ организира прегледи за гръбначни изкривявания при деца. Какво установихте от проведените прегледи?
 • На организираните от болница „Лозенец“ профилактични прегледи имаше голяма посещаемост. За обявените два дни бяха прегледни 72 деца. При почти 100% от тях се установи неправилна стойка. Наблюдава се дори и при първокласниците, при които все още не е започнал бързият растеж. При тях в повечето случаи се установи само мускулен дисбаланс, при които профилактичните мерки ще бъдат много по-ефективни. При повечето деца се наблюдава плоскостъпие, което също изисква оценка. Децата с по-сериозни изкривявания бяха насочени за образно изследване на гръбначния стълб, за да се измери степента му. И на тях се изписва кинезитерапия с упражнения за коригиране на мускулния дисбаланс и за обучение в правилна стойка. На всички деца беше препоръчано плуване. Спортно-оздравителният ни комплекс има възможности за комплексна профилактика и лечение на тези състояния.
 • Кои са най-често срещаните проблеми при децата?
 • Деформациите на гръбначния стълб са кифоза (изкривяване в сагиталната равнина) и сколиоза (изкривяване във фронталната равнина). Сколиозата е по-често срещана, когато децата растат. При момичетата тя се откриват обикновено около 10-годишна възраст, а при момчетата около 12–13 години, но процесът започва и по-рано. В повечето случаи сколиозите са леки, но някои се влошават, докато децата растат. Тежката сколиоза може да бъде инвалидизираща. Много често гръбначното изкривяване се съчетава с плоскостъпие. Не трябва да се пренебрегва взаимовръзката им, което се определя от състоянието на съединителната тъкан при децата.
 • Родителите често се оплакват, че ученическите раници са много тежки. Причиняват ли те наистина проблеми на гръбнака на децата?
 • Проблемът с претоварените училищни чанти е много важен въпрос, който е установен, но още не е решен. По препоръка на СЗО раницата трябва да бъде 10% от теглото на детето и да е подходяща за ръста му. Презрамките трябва да са регулируеми, долната част на раницата трябва да е точно над кръста на детето, а не да виси ниско над дупето. Задължително е да се носи на двете рамене, а не на едното. По тази причина и чантите с една дръжка не са препоръчителни при децата. Тежестта на напълнената раница трябва да лежи върху таза на детето, вместо раменете и гръбначния стълб. Когато е поставена правилно, раницата трябва да приляга плътно към гърба на детето, а не да виси от раменете. Най-тежките предмети трябва да бъдат най-близо до гръбнака на ученика – това ще помогне за комфорта и балансирането на натоварване. Напомняйте на децата да почистват редовно чантата си от ненужни неща. Предупредителните знаци, че раницата е твърде тежка, включват промяна в позата при носене на раницата; трудност при поставяне или сваляне на раницата; болка при носене; изтръпване или изтръпване на ръцете; зачервявания по раменете.
 • По ваши наблюдения какъв процент от децата нямат правилна стойка?
 • Започналите като леки изкривявания точно в процеса на бързото израстване е възможно да достигнат значителни размери, да се превърнат в истинска сколиоза – със сериозна деформация както на гръбначния стълб, така и на гръдния кош, с увреди и на вътрешните органи – белия дроб, сърцето, големите кръвоносни съдове. Тя се смята за едно от тежките социално значими заболявания. През последните години се появиха многобройни съобщения за все по-чести и по-тежки деформации на гръбначния стълб сред подрастващите.
 • Дългото седене на чин и бюро могат ли да окажат влияние за гръбначни изкривявания?
 • Не толкова продължителното учене на чина, колкото неправилната поза и обездвижването са основните причини за появата на гръбначни изкривявания.
 • Кои са основните фактори, които причиняват подобен тип проблеми?
 • Като изключим вродените състояния и някои заболявания, основно причините за изкривяване на гръбначния стълб се свързват с бързия растеж по време на пубертета, когато гръбначният стълб е най-податлив на генетични въздействия и въздействието на околната среда. При децата различните структури на гръбначния стълб, подобно на пластилин, се променят лесно при наличието на вредни въздействия. Гръбначният стълб е най-уязвимият и най-рано засегнат от хиподинамията орган. При неправилна продължително заемане на неправилна поза се получават функционални позиционни деформации, свързан с нарушен баланс на мускулите. Това състояние също трябва да се открива и коригира. Неправилната поза и липсата на физическа активност са основен проблем при деца, които са предразположени към гръбначно изкривяване. Но от друга страна, може да бъде деформиран и от големите физически натоварвания като носенето на тежки раници и в професионалния спорт, което се наблюдава например при гимнастичките.
 • Когато има деформация на гръбначния стълб, може ли да бъде коригирана, или остава завинаги?
 • Обикновено родителите забелязват по-тежките деформации, когато заболяването вече е напреднало. Ранното откриване на гръбначните изкривявания значително повишава възможностите за тяхното коригиране. Физикалната и рехабилитационна медицина разполага със средства за това, като най съществени са провеждането на специализирана кинезитерапия и плуването. Важно е да се помни, че лечението е продължителен процес, който изисква активното участие на родителите и децата, постоянство и търпение.
 • Кои са основните съвети, които давате на родителите относно правилната стойка на децата?
 • Най-важни остават ежегодните профилактични прегледи с цел ранно откриване на сколиоза и предотвратяване на прогресираща деформация на гръбначния стълб. Профилактичните прегледи трябва да станат задължителни за всички ученици и да бъдат осигурени от държавата. Трябва да има санкции, ако родителите ги пропуснат. Моят съвет е родителите да наблюдават стойката и да коригират позата на своите деца още преди да се е стигнало до диагнозата гръбначно изкривяване. Това ще помогне и за по-ранното откриване на заболяването. Най-добре е да се проведе профилактичен преглед още когато родителите забележат, че детето често заема неправилна поза и има лоша стойка. Родителите трябва да насърчават децата да се занимават редовно с подходящи видове спорт, които да изградят здрава гръбна мускулатура и да осигурят правилна стойка. Плуването е най-подходящия спорт, който осигурява профилактика и лечение на сколиозите. То укрепва гръбната мускулатура, без да се претоварва гръбначният стълб. Освен това се тренират дихателната и сърдечно-съдовата система, което също е от съществено значение при сколиозата. Други спортове, които могат да се препоръчат, са карането на кънки и ездата. Децата трябва да се хранят балансирано, като приемат достатъчно протеини, мазнини и бавни въглехидрати. Има много фактори, които могат да бъдат контролирани и по този начин да не се стигне до сериозна деформация на гръбначния стълб. За малките деца, особено с лоша стойка или деформации на гръбначния стълб, грижата за ергономичното поведение (ергономичен стол, раница и др.) е много по-важна.

 

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини