13.5 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доц. Киселова: Шокирани сме от начина, по който депутатите претвориха Конституцията

„Представители на ВСС повече критикуваха, отколкото да предложат работещи формули. Между първо и второ четене, абсолютно не по правилата на законодателния процес, беше включена от днес за утре и приета на второ четене в НПК. Това е единият пункт, който държавният глава връща за ново обсъждане“. Това коментира преподавателят по конституционно право доц. Наталия Киселова.

Тя подчерта, че въпросът е кой е правоприемник на пленума на ВСС. Припомняме, че вчера президентът Румен Радев наложи вето върху възстановяването на правомощията на главния прокурор и пленума на ВСС. Така държавният глава връща за ново обсъждане промените в НПК.

Радев наложи вето върху правомощията на главния прокурор и пленума на ВСС

Опасенията на доц. Киселова са свързани с възкресяването на старата уредба, която може да доведе до съществено отлагане на промените.

„Шокирани сме от поведението на народните представители и от модела, по който възприеха да претворят Конституцията. Аргументите им, че не можели да се справят без изрична законодателна уредба и да прилагат норми, които са в явно противоречие с Конституцията, ни оставиха без думи. Уверенията на министъра на правосъдието са, че в рамките на няколко месеца ще бъде подготвен нов закон за съдебната власт. След септември трябва да се премине към избор на нов главен прокурор и нов председател на Върховния административен съд“, каза още доц. Киселова.

Атанас Славов: Ветото на Радев беше очаквано

„Директивата се стреми да създаде сравнително еднакви правила при всички държави членки. У нас обаче, се е установило положението, че всички събрани доказателства трябва да бъдат представени при определена мярка за неотклонение. Сега има крачка назад и се казва „по преценка на прокурора“. Дава се възможност прокурорът селективно да подбере“, разясни Наталия Киселова.

По думите ѝ това може да предизвика съдията да наложи по-тежка мярка, отколкото ако види всички събрани доказателства.

Бойко Борисов: Радев еднолично и без изслушване си назначи конституционни съдии

„Депутатите трябва да признаят, че сбъркаха. Направиха го без дискусии и накуп на конституционната реформа. Дори без правомощия главният прокурор си позволи да влезе в Софийската районна прокуратура“, подчерта доц. Киселова. Тя смята, че стремежът на народните представители на всяка цена да се противопоставят на президента ще има негативни последици.

Последни новини

- Реклама -