23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Доц. Кунчев с предупреждение за опасностите от тигрови комари


„Тигровите комари са опасни, разбира се. Могат да носят някои заболявания. Не по-малко опасни са и други комари. Видът Aedes aegypti, отговорен за разпространението на вируса на жълтата треска, денга, чикунгуня и зика, се движи на север. Не се среща още при нас. Няма логика да се фокусираме върху един вид“, каза той в предаването „Тази събота и неделя“ по бТВ.

Според него мерките и обработката, предприети от общините и извън населените места, дават ефект.

„След обилните валежи се образуваха заливи със задържана вода. С високите температури това са идеални условия за развитие на комарите. Борбата с тях ще продължи до есента“, допълни доц. Кунчев.

Тигрови комари са засичани в България, но са рядко срещани.

„Тази година до момента има 5 внесени случаи на денга от хора, които са пребивавали в по-южни страни. Те са били във висококласни хотели с много звезди. Това означава, че рискът е налице и съществува. Местните случаи в ЕС най-вече са в Португалия, Гърция и Кипър. Като гледам темпа – през 2024 година ще се удвоят местните случаи. Внесените са над 5 хиляди“.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев коментира ситуацията с коклюша у нас: „Към момента няма нещо особено притеснително, ако изключим продължаващото разпространение на коклюш“, каза той.

Въпреки това четвърта седмица се наблюдава спад в разпространението. Случаите са около 120 седмично.

„Това значи, че сме преминали пика. Страната се справи добре в сравнение със Западна Европа и Балканите. В Румъния има по 8 хиляди случаи“, допълни той.

„Трябва да спазваме всичко, което сме говорили през годините – да внимаваме какво ядем, откъде закупуваме храната, тя да е била в хладилни условия. Да ползваме дезинфектанти дори и като сме на плажа и в гората“, обясни главният държавен здравен инспектор.

Чистотата на водата по морето

„Последните години все повече се увеличава броят на плажовете, които отговарят на изискванията за отлични качества на морската вода“, посочи той.

„България, заедно с Хърватия, Гърция и Кипър, е в челните места по чистота на плажовете. Все повече наши плажове имат син флаг за отлични условия. Плажовете и водата са чиста и подходящи за летуване“, каза още доц. Ангел Кунчев.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини