- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доц. Спасков: Не само хората с влияние опитват да прередят останалите в болницата

„Опитите да се мине по-бързо на преглед в болницата не са само от влиятелни хора. Всеки се бори, ако може малко да пререди други. Обикновено собственият порязан пръст е по-важен от счупената глава на съседа“, коментира бившият директор на „Пирогов“ доц. Спас Спасков.

„Поради тази причина тази преценка е много трудна от гледна точка на пациентите. Затова, когато бях директор в „Пирогов”, въведохме така нареченият триаж. За съжаление поради архитектурни ограничения това бе възможно само в детския сектор. Там медицинска сестра приема децата първоначално, която преценява степента на спешност и тогава има много ясен ред на влизането в кабинетите“, каза Спасков пред Нова тв, коментирайки въпроса честа практика ли е да търсиш „свой човек“ в лечебните заведения. През изминалата седмица медицинска сестра от болницата сигнализира, че съветник на министър е вдигал скандали и заплашвал лекари със служебното си положение, за да получи детето му по-бързо лечение.

По думите на Спасков, когато става въпрос за най-голямата спешна болница у нас „всички трябва да са еднакво болни”. „Когато човек е болен, още повече когато е болно неговото дете, като че ли всичко е оправдано. Но има и разпределение на пациентите в зависимост от спешността. В конкретния случай, поне това, което видях в медиите е, че в противошоковата зала е имало по-тежък случай и по-лекият пациент е трябвало да изчака. Когато мястото на операционната маса е заето, не може да вдигнеш пациента, а трябва да извършиш услугата до край”, посочи той.

„Най-вероятно в болницата са направили много добро обсъждане на въпроса и са решили кой е по-прав. Разбира се, вътре в болницата ще вземат страната на своя персонал. Винаги, когато има конфликти, има напрежение и от двете страни. В случая е имало напрежение от гледна точка на персонала с това, че е имало доста спешни пациенти. От друга страна – напрежението е в самия човек, тъй като това е неговото дете. То е страдащо и той иска максимално бързо да му помогне. И ето го готов конфликта. Две напрегнати страни се сблъскват“, коментира доцент Спасков въпроса на кого вярва в случая със скандала с Мустафа Емин.

Според него обаче подобни случаи не би трябвало да се изнасят извън болницата и да стават публично достояние. „Аз мятам, че поне, ако аз трябва да ги решавам, тези проблеми ще ги реша вътре в болницата. Не бих ги изнасял. Това е моето мнение. Но изнасянето на данни от болницата е нещо, което се прави в доста случаи. Даже бих казал, че понякога и журналистите търсят такова изнасяне. Включително и за здравното състояние на пациентите. Да оставим скандалите. От болницата не могат да се изнасят никакви данни за здравното състояние на пациента, а особено при различни тежки травми, при огнестрелни наранявания – интересът на журналистите е огромен и те притискат обикновено персонала. А персоналът от своя страна, особено тази част от персонала, която не е запозната добре със закона, е склонна да дава такива данни“, подчерта бившит директор на „Пирогов“.

- Реклама -

Последни новини