19.8 C
София
четвъртък, 30 май 2024 г.

Докато Радев препитвал кандидатите за премиер, мъж опитал да нахлуе в президентството

Румен Радев и Росен Желязков

България отива на поредните предсрочни парламентарни избори. След връщането на неизпълнен трети проучвателен мандат от ИТН за съставяне на правителство по-рано днес президентът Румен Радев обяви, че започва срещи с всички посочени в Конституцията потенциални служебни министър-председатели.

Радев проведе среща с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, чийто пост е сред посочените в чл. 99, ал. 5 от Конституцията във връзка с процедурата по назначаване на служебен министър-председател. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. По-късно Желязков си тръгна от страничен вход, съобщи БНР.

Припомняме, че президентът може да избира от ограничен списък. 9 са възможностите, след като вчера заместник-омбудсманът Елена Чернева-Маркова подаде оставка.

За днес бяха насрочени още две срещи на президента с потенциални кандидати – с управителя на БНБ Димитър Радев и с председателя на Сметната палата Димитър Главчев.

„Имахме продуктивен разговор, решението ще бъде на президента. Аз му изложих моята позиция, а тя е, че не е добра идея да се въвлича банката в политическия процес. Първата е чисто съдържателна – това ще хвърли политическа сянка върху институцията и то за дълго време. Мисля, че това е едно от нещата, които успяхме да постигнем след 2015 г. – здравословна дистанция между банката и политическия процес“, коментира Димитър Радев.

Утре се очаква срещите да продължат с подуправителите на БНБ – Андрей Гюров, Петър Чобанов и Радослав Миленков.

Докато президентът препитваше потенциалните кандидати за служебен премиер, мъж се опитал да нахлуе през централния вход на президентството. Мъжът е на видима възраст около 50 г. Той пристигнал със сив автомобил “Сузуки” с бургаска регистрация и го паркирал пред Археологическия музей срещу президентството. После спокойно с бавни стъпки тръгна към главния вход на “Дондуков” 2. Опита се да отвори вратата, но тя бе заключена и той не успя да влезе в сградата. Мъжът бе задържан от НСО, а след това и от полицията.

Полицаите разговаряха с него. Първоначално те не му сложиха белезници. Мъжът обаче започна да вика по шефа на БНБ Димитър Радев, когато той излезе от сградата на президентството.

Запитан от органите на реда кой е той отговарял: “Аз съм Цар Велизар”. Обяснил им, че иска да вземе властта. И отказал тестове за алкохол и наркотици. След това полицаите му сложиха белезници. На място пристигна линейка. Мъжът е агресивен и отказваше да се качи в нея, но полицаите успяха да го приберат.

 

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img