- Реклама -

- Реклама -

-1.2 C
София
понеделник, 4 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доколко ни застрашава войната в Газа

Успокояваща и едновременно несигурна е преценката на нашите служби, че няма пряка заплаха за България от палестинско-израелската война. Президентът Румен Радев засега изключва опасност за националната сигурност. Николай Денков вярва на експертите, че рискът от тероризъм и проникване на радикални ислямисти като бежанци остава нисък, завишено е само вниманието към летища, гари, еврейски религиозни и културни обекти.

Автор: Теодор ЦЕКОВ

Внезапната атака на „Хамас“ и „Ислямски джихад“ през огражденията на ивицата Газа причини 800 убити, 2000 ранени, 130 отвлечени военни и цивилни. Израел отвърна с масиран обстрел по палестинската автономия на средиземноморския бряг и нанесе подобни поражения. Премиерът Бенямин Нетаняху обещава да унищожи терористите, с което разширява обхвата към поддръжници на „Хамас“ в Иран, Ливан, Сирия, Ирак, Турция, Катар. Техеран отрича да е дирижирал безпрецедентната акция. Ливанските бойци от „Хизбула“ заплашват да нападнат Израел заради подготвяната наземна операция в Газа и блокиран достъп на двата милиона палестински жители до електричество, горива, храна.

Тревоги за България носи сложната обстановка в огромна дъга от север до югоизток: войната в Украйна, напрежението в Южен Кавказ след азерския блиц в Нагорни Карабах, турските бомбардировки срещу кюрдите в северна Сирия, сблъсъка в Светите земи. Иран свързва конфликтните зони като съюзник на Русия, Армения и радикални групировки в Близкия Изток. Турция, въпреки противоречията с Иран, също категорично подкрепя Палестина. Президентът Ердоган твърди, че „Хамас“ не е терористична организация, а съпротивително движение срещу окупационна сила. САЩ подкрепят Израел, а Европа с малки резерви следва тази линия. От другата страна Китай и Русия опитват да откъснат арабския свят от Запада като за целта приеха Иран, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет в БРИКС.

Доналд Тръмп положи основа за мир в региона като убеди ОАЕ, Бахрейн и Мароко да признаят суверенитета на Израел. Сега Джо Байдън посредничи за установяване на дипломатически отношения между Саудитска Арабия и Израел, тоест скок към туширане на 75-годишния конфликт. Монархията със столица Рияд иска създаване на палестинска държава (вместо анклавите в Газа и Западния бряг на река Йордан). Вашингтон одобрява, но националистическото правителство на Израел се противи. След новия развой дори опозицията на Нетаняху ще отхвърли компромис заради огромния брой жертви и съсипаното възприятие за сигурност. Допуснатата атака се приема като най-голям провал на разузнавателните служби от войната преди 50 години, когато Египет и Сирия изненадаха Израел.

Анализът изисква два отговора за конфликта в Газа – защо се случи и какво следва? Фриволни са интерпретациите, че Русия има интерес да отклони вниманието и западната оръжейна помощ към Украйна. Няма логика Кремъл да си отваря фронт и допълнителни грижи с директна подкрепа към „Хамас“. Китай, Турция, Египет също призовават за спиране на насилието: според тях досегашното статукво не работи и проблемът изисква палестинска държава. Ескалацията обаче елиминира такова решение. Единствен Иран заради враждата с Израел има мотив да провали саудитския пакт. Арабският свят подкрепя Палестина и сякаш узря за мир, но е тласнат обратно към конфронтация.

Войната не е толкова изненадваща. Провокира я политиката на Нетаняху за инфилтриране на евреи в Западния бряг, силови акции в джамията Ал-Акса и палестински селища. Тази година ООН отчете 200 палестински жертви (към 40 деца) на израелските армия и заселници. За периода 2008-2021 са убити 5739 палестинци и 251 израелци, съотношение 23:1. Сред загиналите от едната страна има 22% деца и 10% жени, от другата 48% са войници.

Напоследък Байдън охладня към Нетаняху заради спорна реформа за контрол над съдебната власт в Израел. Трагедията поправя отношенията. Сега Вашингтон обещава военна помощ, но само пренасочва сили от Средиземно море и Персийския залив. Поради раздутия държавен дълг Конгресът спря парите за Украйна, а двупартийният консенсус зад Израел е пропукан от прогресивното крило в Демократическа партия. На митинги в Америка и Западна Европа либерални младежи със знамена на дъгата подкрепят Палестина. Евросъюзът спира финансовата помощ заради зверството на „Хамас“. Те пък не виждат шанс за размяна на пленници, когато Израел срива стотици сгради в Газа, причинявайки бежанска и хуманитарна криза.

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -