6.2 C
София
сряда, 28 февруари 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Доналд Туск пристигна в Киев

Полският министър-председател Доналд Туск пристигна на официално посещение в Киев. Новината съобщи пресслужбата на премиера, цитирана от БТА.

Това е негово първо посещение в съседната на Полша държава, която се бори с руската инвазия. В съобщението се посочва, че ръководителят на полското правителство ще проведе срещи с президента Володимир Зеленски и министър-председателя Денис Шмигал.

В свое скорошно изявление премиерът на Полша беше обявил, че подготвя посещение в Киев, но от съображения за сигурност неговата дата не беше конкретизирана. Бившият председател на Европейския съвет, който от 13 декември миналата година е начело на новосформираното полско правителство, обяви, че ситуацията в Украйна и по фронтовата линия на военните действия е „въпрос от първостепенна важност за сигурността на Полша“.

„Има и други въпроси, които трябва да бъдат разгледани – по-конкретно тези, които засягат интересите на полските превозвачи. В Киев ще имаме теми за разговор”, каза тогава Туск.

Полските превозвачи, които през ноември блокираха полско-украинската граница с мотива, че това представлява нелоялна конкуренция от страна на Киев, прекратиха протестните си действия през миналата седмица в очакване на резултата от срещите на високо правителствено ниво в Киев и Брюксел и от предприетите действия от страна на новата управляваща коалиция.

Последни новини

- Реклама -