- Реклама -

- Реклама -

17.8 C
София
понеделник, 2 октомври 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Достъпът и до най-южните части на Черноморието вече е възможен (ВИДЕО)

Достъпът до най-южните части на Черномрието вече е възможен.

Тежка техника, пристигнала през нощта, започна отстраняването на падналия мост на основния път от Бургас към Ахтопол и Синеморец.

„Съоръжетието е направено с плоско фондиране, средната опора е завъртяна, съответно високата ударна вълна, която дошла подкопава средната опора, тя се е завъртяла и съоръжението е пропаднало“, заяви инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление Бургас.

Първо с дрон, а после и с амфибия експертите огледаха внимателно поддалите основи на моста, за да преценят как трябва да се проектира възстановяването му, за да се намали до минимум риска от ново пропадане.

„Тук ще бъде използвано пилотно фондиране, с което ще се прокарат пилони до здрава скала и по този начин ще се заздрави основата на съоръжението“, заяви инж. Митко Порязов, директор на Областно пътно управление Бургас.

До монтирането на временния мост единственият алтернативен път към Варвара, Ахтопол и Синеморец е през къмпинг Нестинарка. И в двете посоки част от трасето обаче преминава през черен път, който е истинско изпитание дори за високопроходими автомобили и опитни шофьори. Водната стихия преминала през Синеморец не е оставила сериозни щети.

Причината Синеморец да остане откъснат за денонощие от света е преливането на река Велека, която заля пътя и моста в началото на селото. От вчера следобед, след като водата се оттегли, пътят е отворен. В най-южното населено място – Резово, водата е отнесла 12 от лодките на рибарите в морето. Митко намира своята на дигата на река Резовска, на няколко метра над водата.

Митко: „Знаят, че тази река е проблем. Да съобщават. Нищо друго не искаме, нищо друго… ние лодките ще ги изкараме оттук и няма да има проблем. Сега риба няма да се лови. Докато не се оправят тези неща, риба не може да се лови. Добре, но това ти е поминъкът? – Ще се спасяваме някак. Отнякъде помощ? Само на пенсията“.

Резово остава без вода неясно до кога.

ВИЖТЕ ВИДЕО – ТУК!

Източник: БНТ

- Реклама -

Последни новини