24.8 C
София
вторник, 25 юни 2024 г.

ДПС избра новото ръководството


Председателят на парламентарната група Делян Пеевски и депутатът Джевдет Чакъров са избрани за съпредседатели на ДПС. Най-висшият партиен форум на Движението заседава на XI-ата Национална конференция.

С 900 гласа делегатите на Конференцията приеха предложението на Почетния председател Ахмед Доган лидерският пост да се раздели между Делян Пеевски, настоящ председател на парламентарната група, и дългогодишният депутат и бивш екоминистър Джевдет Чакъров.

Форумът събра в една зала елитът на партията за първи път от 2016 г.

В отчетния доклад на Националната конференция се посочи, че тя се провежда в критичен момент от развитието на модерното общество и познатите форми на демокрация и икономическо развитие.

С аплодисменти и скандирания бяха посрещнати Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, а близо 1000 делегати от цялата страна взеха участие в избора на съпредседатели на ДПС.

Конференцията се проведе под наслов „Новото начало заедно с хората“.

Юнал Лютви, член на ръководството на партията, подчерта, че форумът се провежда в атмосфера на международна нестабилност.

„Д-р Ахмед Доган аргументирано предлага партията да се оглави от двама съпредседатели – г-н Делян Пеевски и д-р Джевдет Чакъров. Г-н Пеевски, със своя прагматизъм, хладнокръвие и ясно изразени позиции взаимно се допълва с опитния народен представител д-р Джевдет Чакъров, бивш министър на околната среда и водите и бивш дългогодишен зам. председател на „Либералния интернационал“. Очакваме новото ръководство да следва следните политики: завръщане на ДПС при своите избиратели, те са били, те са и ще бъдат фундамента на Движението за права и свободи“.

Ахмед Доган не присъства лично, но изпрати обръщение към делегатите. Почетният председател на ДПС заяви, че задачата е да се разшири периферията и да се покаже тежестта и престижа на ДПС на фона на властовите недоразумения и ротациите на управляващите. Доган посочи, че предсрочни парламентарни избори по формулата „2 в 1“ могат допълнително да дестабилизират страната и да предизвикат наказателен вот с непредвидими последици.

За ДПС предстоящите евроизбори ще бъдат и тест за реформиране и готовност за участие в политическия живот на България и Европейския съюз.

Във видеообръщение турският президент Реджеп Ердоган също се включи в конференцията. Посланието му бе, че България е съюзник и е надежден приятел на Турция. В обръщението си турският държавен глава изтъкна, че отдава и значение на укрепването на турско-българските отношения и че двете страни са съюзници и приятели.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини