30.8 C
София
събота, 20 юли 2024 г.

Дядо Николай командва Синода в сянка


Митрополит Николай се отказа от състезанието за патриарх, но със сигурност ще контролира мнозинството на Светия синод след изборите, научи „Филтър“ от източници в църковните среди. Това ще се случи по стратегически план за овладяване на Синода, където влиянието на Николай Пловдивски расте всяка изминала година. Той е впрегнал всички сили за патриарх да бъде избран Врачанският митрополит Григорий, а след това на негово място да бъде избран негов човек.

„Всеки нов митрополит е негово духовно чедо. Църквата е съборна и взема решението си с гласуване. Патриархът има един глас, както и митрополитите“, обяснява ситуацията източникът на „Филтър“, който от много години работи в централата на Българската православна църква.

На 30 юни църковният събор ще избере нов патриарх между трима митрополити. Това са сегашният изпълняващ функциите патриарх Григорий Врачански, Ловчанският владика Гавриил и Видинският Даниил.

Последните двама са в един лагер, сочен от враговете им за руско лоби. Заедно с тях е Неврокопският митрополит Серафим. Равноотдалечен от всички е конкурентът им, Врачанският митрополит Григорий. Лобито на Николай засега е най-голямо и има най-много гласове. Това са митрополитите Антоний, Наум, Киприан, Яков, Арсений. В последните години те гравитират около Вселенската патриаршия. Заради двете лобита вече се говори, че независимо от това кой ще оглави Църквата, може да се стигне до разкол.

Независими са Варненският Йоан и Американският Йосиф, а най-възрастните Игнатий Плевенски и Григорий Великотърновски са в добри отношения с всички, но напоследък са в лагера на Николай, категорични са духовници, с които „Филтър“ разговаря.
Пловдивският владика показа силата си при отменянето на избора за Сливенски митрополит. През февруари неговият викарий Арсений отпадна от тройката при гласуването и с решение на Синода изборът беше касиран. От втория опит Арсений успя да се класира и Синодът логично го избра. Така дядо Николай сложи ръка на най-богатата епархия с много имоти по морето.

Очаква се същата процедура да се повтори и след избора на нов патриарх, независимо кой митрополит ще освободи престола си.

С 8 твърди гласа в Синода и два или три плаващи, Николай си осигурява пълно мнозинство за бъдещите решения.

Към Руската или Вселенската патриаршия ще завие Българската православна църква след избора на патриарх, е основният въпрос, който си задават свещеници и монаси преди знаковата неделя.

Московският патриарх Кирил и Вселенският Вартоломей са в конфликт от 2019 година насам, когато последният призна разколническата църква в Украйна. След избухването на войната напрежението нарасна още. В същото време сивият кардинал на Светия синод митрополит Николай се сближи с Вартоломей и дори служи с него и украински разколници, без да има решение на светия синод. Заедно с него бяха и духовните му чада Яков и Кирпиан. В същото време от човек на Москва Николай започна да се изказва срещу войната и агресията на Русия. Според враговете му в Синода промяната на позицията му към братската поместна църква е под влиянието на чужди посолства, които искат да отдалечат духовенството от Русия.

„Ако беше станал патриарх, щеше да е много явно. Сега ще контролира процеса в сянка въпреки новия патриарх“, категорични са източниците на „Филтър“.

Борис КРУМОВ

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини