23.8 C
София
четвъртък, 25 юли 2024 г.

Дясната ръка на Ружа Игнатова се предаде на властите в САЩ

Уилям Морро, дясната ръка на криптокралицата Ружа Игнатова се е предал на властите в САЩ. Това съобщиха от съда на Южния окръг на Ню Йорк.

Според посочената информация Уилям Морро е признал, че е изпирал парите на Ружа Игнатова. Очаква се присъдата му да бъде произнесена на 1 август.

Морро се е предал доброволно, след което е арестуван и обвинен от служители на американското правосъдно министерство. Обвинен е във финансови измами във връзка с криптосхемата OneCoin. Смята се, че той е бил в близки отношения с приятеля на Игнатова – Гилбърт Армента.

Съдът на Южния окръг на Ню Йорк твърди, че Морро прехвърлил сума на стойност 35 млн. долара на OneCoin, като ги е пренасочил към сметки в Китай и Хонконг. Морро е обвинен и за прехвърляне на над 6 млн. долара от сметка в Хонконг към сметка в САЩ.

След самопризнанието Морро е освободен до началото на делото, което е насрочено за 1 август. Участникът в схемата OneCoin може да получи присъда от 30 години лишаване от свобода, но се очаква съдът да разгледа самопризнанието като смекчаваща вината обстоятелство.

В България скоро ще бъде повдигнато задочно обвинение срещу Ружа Игнатова. Това ще даде възможност не само за наказателна санкция, но и за започване на процедура за конфискация на имущество, придобито незаконно чрез средства от финансовата пирамида OneCoin, която тя ръководеше.

Припомняме, че правителството на САЩ обяви нова награда в размер до 5 млн. щатски долара за информация относно Игнатова, която да доведе ареста ѝ или осъдителна присъда.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини