- Реклама -

- Реклама -

3.6 C
София
вторник, 5 декември 2023 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Джулия Ормънд била насилвана сексуално от скандалния продуцент Харви Уайнстийн


Актрисата Джулия Ормънд, позната през 90-те на миналия век от филми като „Легенди за смъртта“ и „Първия рицар“, е подала иск във Върховния съд на Ню Йорк срещу опозорения филмов продуцент Харви Уайнстийн.

Тя твърди, че той е извършил сексуално посегателство през 1995 г., съобщиха световните осведомителни агенциии.

В иска, подаден в сряда, като ответници са посочени също CAA (Creative Artists Agency), бившата агенция на Ормънд, Walt Disney Company и Miramax с обвинения, че са знаели за проблемното поведение на Уайнстийн, но не са предприели нищо.

Ормънд, която през 90-те години се снима със звезди като Брад Пит и Харисън Форд, преди светлината на прожекторите да избледнее, твърди, че Уайнстийн я е нападнал сексуално през декември 1995 г. след бизнес вечеря в Ню Йорк, на която двамата трябвало да обсъдят проект. Тя уточнява, че е информирала агентите си Брайън Лурд и Кевин Хювейн, понастоящем съпредседател на CAA, за инцидента, но те не са направили нищо, за да ѝ помогнат – а вместо това са я предупредили да си държи устата затворена. Лурд и Хювейн не са посочени като обвиняеми в иска. Въпреки това имената им са цитирани в жалбата.

„Мъжете в CAA, които представляваха Ормънд, знаеха за Уайнстийн. Както и работодателите на Уайнстийн в Miramax и Disney“, се казва в иска и се пояснява: „Недопустимо е, че нито една от тези известни компании не е предупредила Ормънд, че Уайнстийн има история на нападения над жени, защото е твърде важен, твърде влиятелен и им носи твърде много пари“.

В съдържанието на иска се казва, че след няколко питиета Уайнстийн я е накарал да го масажира, качил се е върху нея, мастурбирал и я принудил да му направи орален секс. Когато е нападната от продуцента през декември 1995-а, Ормънд е на върха на кариерата си. Тя изпълнява главни роли във филми като „Легенди за страстта“ редом с Брад Пит и Антъни Хопкинс“, „Първият рицар“ с Шон Конъри и Ричърд Гиър, и римейка на „Сабрина“ с Харисън Форд. Според адвокатите й тя е получавала по 3.5 милиона долара за филм по това време.

В нощта на нападението Джулия е трябвало да обсъди нов филм, продуциран от Miramax, работата по който е била задържана от Уайнстийн. Няколко месеца по-рано лицето на актрисата е на корицата на New York Times Magazine със заглавие, че Ормънд е следващата голяма кинозвезда след Джулия Робъртс. В интервюто Харви сипе хвалебствия за нея не само като актриса, но и като продуцент, казвайки, че тя има „най-доброто усещане за история от всички млади актриси в Америка днес“.

Ормънд скоро почувствала „гнева на Уайнстийн“ върху бъдещата си кариера, казва се в иска. „Щетите от посегателството на Уайнстийн и последиците от него са катастрофални в личен и професионален план“, продължава той. И днес Джулия Ормънд продължава да играе предимно в тв филми и сериали, но отдавна не е в А-групата на Холивуд. През 2010 г. тя печели „Еми“ за поддържаща роля в Temple Grandin на HBO.

Две години след предполагаемото нападение Уайнстийн планирал да посети Ормънд в Копенхаген, където тя снимала филма „Усещането за сняг на г-ца Смила“, макар той и Miramax да не са били негови продуценти. „Ужасена“, актрисата отново позвънила на Лурд и Хювейн, за да ги помоли да осуетят посещението му в Дания. Но те отказали с аргумента, че ако „Ормънд не го иска там, това си е неин проблем.“ Искът допълва, че 32-годишната тогава актриса се е срещнала с Уайнстийн и му е казала, че извършеното от него е „неприемливо“ и тя няма да „толерира“ подобно поведение.

„Харви Уайнстийн категорично отрича обвиненията, отправени срещу него от Джулия Ормънд, и е готов яростно да се защитава. Това е поредният пример за жалба, подадена срещу г-н Уайнстийн след изтичането на десетилетия, и той е уверен, че доказателствата няма да подкрепят твърденията на г-жа Ормънд“, се казва в изявлението на адвоката му Имран Ансари.

Представители на Disney и CAA не бяха открити веднага за коментар, уточнява Variety.

70-годишният Уайнстийн излежава 23-годишна присъда в затвора в Ню Йорк, където през 2020 г. беше осъден за сексуални посегателства срещу други жени. През февруари той беше осъден на 16 години затвор за изнасилване на жена в хотел в Бевърли Хилс през 2013 г.

„След като в продължение на десетилетия живях с болезнените спомени за преживяното от мен в ръцете на Харви Уайнстийн, съм смирена и благодарна на всички, които рискуваха да говорят“, каза Ормънд в изявление и допълва: „Искам да хвърля светлина върху това как влиятелни хора и институции като моите агенти в CAA, Miramax и Disney позволиха и осигуриха прикритие на Уайнстийн да нападне мен и безброй други“.

„Очевидно, Харви Уайнстийн е зад решетките и ще остане там много дълго време. Аз лично не вярвам, че Харви щеше да успее да извърши това без помощници. За мен това е коренът на злото, до който трябва да се достигне“, казва Ормънд .“Ако Харви беше привикан след първото си сексуално насилие, може би щеше да се държи по друг начин, а много хора нямаше да бъдат наранени.“

Източник: segabg.com

- Реклама -

Последни новини

- Реклама -