20.8 C
София
петък, 14 юни 2024 г.

Еди Рама се нахвърли на България: „Отвратителна политика към Северна Македония“

Албанският премиер Еди Рама обвини България за провеждането на „ужасна, отвратителна и антиевропейския политика“ срещу Северна Македония.

„Защо блокирате Северна Македония? Да покажете колко сте силни у дома! Какво искате да постигнете с блокадата на Северна Македония? Какво смятате, че ще постигнете? Да се ​​откаже подкрепата в ЕС – това е единственото нещо, което можете да направите“, заяви албанският министър-председател.

Припомняме, че България и Гърция в последните дни отправиха предупреждения към Северна Македония да спазва Договора за приятелство и добросъседство и Преспанското споразумение.

Поводът – при встъпването си в длъжност новият президент на РСМ Гордана Силяновска-Давкова не изрече конституционното име на страната, а каза само Македония.

„В дългосрочен план случващото се е еднакво вредно и опасно и за тях, не само за нас. Лудост! Пълна лудост! Какво означава? Че сега срещу всяка страна, която иска да се присъедини към блока, може да се появи друга и да каже – не, първо да видим кой е бил тук първи, когато от маймуни сме станали хора, вие или ние. Не може една държава да прави двустранния въпрос европейски“, заяви Рама.

„Спадът в подкрепата за ЕС е резултат точно от това. Национализмът отвлича ЕС, Съюзът става жертва на националистическите пориви на страните. Решението е просто – двустранните проблеми не трябва да бъдат използвани за блокади. Ако някоя държава иска да се прави, че един двустранен въпрос е европейски, трябва да има поне още една държава, която да я подкрепи. Не може 26 държави да казват, че това е двустранен въпрос, а само една да претендира, че е общоевропейски и изведнъж той да стане общоевропейски“, твърди Рама, въпреки че и Гърция е в уравнението.

„Вместо България да заяви: „Добре, ние имаме проблем със Северна Македония, но да го оставим настрана и да продължим преговорите и трансформацията на държавите“, тя бойкотира. Аз самият не разбирам какъв им е проблемът. Защо блокирате самите преговори? Защо блокирате реформите? Лудост, отвратително“, продължи словоизлиянията си Еди Рама. Албанският премиер сравни отношенията между България и Северна Македония със завладяването на Константинопол от Османската империя.

„Трябва да гледате на миналото с очите на бъдещето, а не обратното. Преди тук (в региона) имаше хора, които живееха заедно, независимо от различията си, правеха бизнес заедно, женеха се и се развеждаха. Щом създадохме държави, започнаха проблемите. Сега се занимаваме с това кои са майката и бащата на Александър, кой е този, кой е онзи – какви глупости! Смятате ли, че обикновеният гръцки таксиметров шофьор днес наистина е изключителен наследник на Платон? Не мисля така. Това е сериозна глупост и всички ние се занимаваме с нея до степен, в която нашето бъдеще е заложено на карта“, смята Рама.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини