20.8 C
София
събота, 13 април 2024 г.

- Реклама -

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Единодушно: Урсула фон дер Лайен ще води кампанията на ЕНП за евроизборите

Урсула фон дер Лайен ще бъде лицето на най-голямата европейска партия – ЕНП, за предстоящите в началото на юни избори за Европейски парламент. Това решиха делегатите на партийния конгрес в Букурещ, като подкрепиха единодушно кандидатурата й за втори мандат начело на Европейската комисия с всички 489 подадени валидни бюлетини.

Единственият кандидат в гласуването на ЕНП, Фон дер Лайен, посочи войната в Украйна, кризата в Газа, дестабилизираща Близкия изток, и възхода на Китай като ключови предизвикателства пред съюза през следващите години.

„И тук, у дома, приятелите на Путин се опитват да пренапишат нашата история и да откраднат бъдещето ни. Те разпространяват омраза зад клавиатурите си. Нека няма съмнение какъв е залогът на тези избори“, заяви в речта си пред делегатите Фон дер Лайен.

Предизвиквайки овациите на участниците, тя обеща Европа да просперира икономически, да се справи с трафикантите, стимулиращи незаконната имиграция в блока, да засили конкурентоспособността, бизнеса и да подкрепи фермерите, тъй като разходите за живот нарастват.

„Нашата мирна и обединена Европа е предизвикана както никога досега от популисти, от националисти, от демагози… те искат да потъпчат нашите ценности и искат да унищожат нашата Европа“, заяви Фон дер Лайен, като сред тях изрично назова българската партия „Възраждане“.

„Няма да позволим на крайнодесните популисти в Европа, като „Алтернатива за Германия“, Марин льо Пен или „Възраждане“ да разрушават обединена Европа, която изградихме“, заяви Фон дер Лайен. Тя обеща повече финансова и военна помощ за Украйна, която вече повече от две години води война срещу нахлуваща Русия, и засилване отбранителната мощ на Европа.

Въпреки възхода на крайнодесните и популистки партии в блока ЕНП запазва ясна преднина сред другите политически групи преди гласуването през юни според проучванията на общественото мнение.

И все пак осигуряването на необходимото мнозинство в новия Европейски парламент, където се очаква евроскептиците да спечелят повече места, може да бъде най-голямата пречка, която Фон дер Лайен трябва да преодолее, което вероятно ще я принуди да търси гласове извън широкия политически център, пише „Ройтерс“.

 

Снимка: © Reuters

Последни новини

- Реклама -