16.4 C
София
неделя, 19 май 2024 г.

ЕК: „Брекзит“ да отпадне за младите

Въвеждане на безвизови пътувания до Обединеното кралство и престой на младите хора между 18 и 30 години с цел по-голяма мобилност и възможности. Тази идея обсъжда Европейската комисия, която трябва да започне преговори с Великобритания.

За целта ще се търси одобрение от лидерите на страните от ЕС. Идеята е да се стигне до премахване на един от най-противоречивите елементи на Брекзит – блокиране на правото на британци да живеят в страните от блока. Предложението на Брюксел е хората между 18 и 30 години да могат да остават в страна от ЕС до четири години без виза и обратното.

„Със сигурност има теми, по които можем да имаме по-тясно сътрудничество и темата за младежката мобилност е в наш интерес, защото колкото по-силна е тя между ЕС и Обединеното кралство, толкова повече увеличаваме вероятността да сме в добри отношения“, коментира председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен. Наред с допуска обаче ще се изискват още здравно осигуряване и доказателство за достатъчни средства за издръжка.

„Целта ще бъде да се улесни младежкият обмен, което ще улесни младите граждани на ЕС да пътуват, работят и живеят в Обединеното кралство, с реципрочност за младите граждани на Обединеното кралство в държава членка на ЕС“, допълва Фон дер Лайен.

Решението на комисията, която в миналото беше категорично против правенето на каквито и да било отстъпки за Обединеното кралство, търсени след Брекзит, се разглежда като пробив в отношенията между Лондон и Брюксел. Предложението за започване на преговори първо трябва да бъде одобрено от лидерите на ЕС. Първа възможност за това се очаква през месец май на срещата на министрите по общите въпроси.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img