14 C
София
събота, 25 май 2024 г.

EK инвестира 1 милиард евро в 54 амбициозни отбранителни проекта

EK инвестира 1 милиард евро в 54 амбициозни отбранителни проекта

Европейската комисия обяви в четвъртък (15 май) резултатите от поканите за предложения за 2023 г. от Европейския фонд за отбрана (ЕФО), на стойност 1,031 милиарда евро финансиране от ЕС, за подкрепа на 54 съвместни европейски научноизследователски и развойни проекта в областта на отбраната.

Избраните проекти ще подкрепят технологичните постижения в широк спектър от отбранителни способности в критични области, включително киберзащита, сухопътен, въздушен и военноморски бой, защита на космически активи или химическа, биологична, радиологична и ядрена защита.

Те ще допринесат за приоритетите на ЕС по отношение на способности, като по-добра ситуационна осведоменост за осигуряване на достъп до космоса, както и технологии за бъдещ основен боен танк, се казва в прессъобщение на ЕК.

Проектите също ще подкрепят стратегическия въздушен транспорт на големи товари, което е основна способност за бърза поддръжка на мисии по целия свят. В областта на наземните способности, въз основа на резултатите, разработени в рамките на Европейската програма за индустриално развитие на отбраната, проектът SRB2 ще се подобри по отношение на нова система за окачване на тежки бронирани превозни средства.

Той ще доведе до прототип на европейската патрулна корвета, базиран на първоначален дизайн, разработен по исканията на ЕФО от 2021 г. Изследователският проект TALOS-TWO с 19 участници от 8 държави ще популяризира европейските постижения в областта на лазерните енергийни оръжия ръководен.

Съгласно Схемата за иновации в отбраната на ЕС (EUDIS) по програмата на ЕФО, МСП, стартиращи фирми и участници в областта на отбраната се възползваха от редица възможности, предлагани в кръга на финансиране на ЕФО за 2023 г. За първите четири проекта ще се подпомогне трансферът на граждански иновации към отбраната.

В допълнение, големият проект ще комбинира технологично развитие с краткосрочна техническа и финансова подкрепа за до 60 стартиращи фирми във фазата на изпълнение, като им дава по-прост и лесен достъп до програмата.

„Днес обявяваме финансирането чрез Европейския фонд за отбрана на 54 проекта за сътрудничество в областта на отбраната с над един милиард евро. Чрез ЕФО ние насърчаваме индустриите от всички държави членки да засилят сътрудничеството и иновациите в критични области и да развият необходимите отбранителни способности“, каза европейският комисар по вътрешния пазар Тиери Бретон.

Сега комисията ще започне подготовката на договора за безвъзмездна финансова помощ с консорциумите, които са в основата на избраните предложения. След успешното приключване на този процес и приемането на решението на Комисията за възлагане, споразуменията за безвъзмездни средства ще бъдат подписани преди края на годината и проектите ще започнат сътрудничество.

През следващите години тези проекти за сътрудничество ще имат съществена роля в оформянето на бъдещия пейзаж на европейската отбранителна технология, в насърчаването на трансграничното сътрудничество и в стимулирането на иновационния капацитет на европейската отбранителна индустриална и технологична база. Европейският фонд за отбрана (ЕФО) е ключовият инструмент на ЕС за подкрепа на европейското научноизследователско и развойно сътрудничество в областта на отбраната.

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Последни новини

- Реклама -spot_imgspot_imgspot_imgspot_img